علائم شکستگی ساق پا اغلب شامل درد، کبودی، ورم و ناتوانی در راهرفتن میشود. این موارد ممکن است شبیه به علائم مو برداشتن ساق پا هم باشد. اما هر آسیب استخوانی نیاز به درمان تخصصی دارد. طول دوره درمان شکستگی ساق پا به فاکتورهای مختلفی مانند میزان صدمه، روش درمانی و آسیبهای جانبی بستگی دارد. سهلانگاری درباره رسیدگی بهموقع یا عدم پیگیری درمان شکستگی استخوان میتواند با عوارض جدی مانند مزمنشدن درد، آسیب بافتهای اطراف استخوان یا گسترش شکستگی همرا باشد. در این مقاله از سایت دکتر حسن براتی مهمترین نکات شکستگی استخوان ساق پا و روشهای درمان را بررسی میکنیم.
علائم شکستگی ساق پا که باید بشناسید
شکستگی و ترک یا به اصطلاح «مو برداشتن استخوان» مشکلاتی مربوط به شکستن استخوان ساق پا هستند و به دو صورت زیر اتفاق میافتند:
- شکستگی استخوان درشتنی یا تیبیا
- شکستگی استخوان نازکنی یا فیبولا
علائم شکستگی ساق پا میتواند شامل موارد زیر باشد.
- درد شدید
- تورم
- کبودی
- مشکل در راهرفتن
- تغییر شکل ظاهری پا
- کوتاهتر به نظر رسیدن پا
- احساس دردی که با حرکتدادن پا افزایش مییابد
نشانهها و علائم مو برداشتن ساق پا
ممکن است آسیب در حد شکستگی کامل استخوان نباشد. حساسیت به حرکت یا فشار، احساس درد در قسمت داخلی ساق پا و تورم خفیف در این ناحیه رایجترین علائم مو برداشتن ساق پا هستند.
کمکهای اولیه شکستگی ساق پا
درمان شکستگی مچ پا، یا ساق و ران تنها توسط پزشک آشنا با ساختار اسکلتی بدن مجاز است. هنگامی که حادثهای رخ میدهد و فرد مشکوک به شکستگی استخوان است، پیش از رسیدن نیروی اورژانس یا رساندن مصدوم به مرکز درمانی میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید.
- پا را تا حد امکان ثابت نگه دارید.
- با بیحرکت نگهداشتن مانع از آسیب بیشتر یا صدمه به بافتهای اطراف استخوان شوید.
- در موارد جدی کیسهای یخ پیچیدهشده در حوله را روی پا قرار دهید، تا ورم قدری کاهش یابد.
- در صورت امکان، برای کاهش تورم، پا را با بالش یا کوسن بالا نگه دارید.
گاهی درمان شکستگی نیاز به جراحی دارد. پس اجازه ندهید مصدوم تا زمان رسیدن به پزشک چیزی بخورد یا بنوشد. برای این منظور تا شروع جدی درمان از پزشک یا کارشناس اورژانس مشورت بگیرید.
روشهای درمان شکستگی ساق پا
پس از تشخیص دقیق علائم شکستگی ساق پا روند درمان آغاز میشود. با توجه به محل آسیب و نوع شکستگی روش درمان متفاوت است. پزشک ارتوپد مشکل را در یکی از دستهبندیهای زیر قرار میدهد.
- شکستگی باز همراه با زخم
- شکستگی بسته
- شکستگی ناقص
- شکستگی کامل
- شکستگی جابجاشده
- شکستگی گرین استیک
- استخوان خمشده
در اولین گام درمان، پزشک باید مطمئن شود انتهای استخوانها در راستای طبیعی قرار دارد. اگر همزمان با شکستگی قطعات استخوان جابهجا شده باشد، پزشک باید استخوانها را به محل طبیعی برگرداند. سپس پا را در آتل، قالب گچ یا فایبرگلاس بیحرکت کند. با ثابت نگهداشتن پا استخوانها فرصت پیدا میکنند بهدرستی ترمیم شود.
1- عمل جراحی
کاشت دستگاههای ثابت نگهدارنده داخلی استخوان، مانند میله، صفحه یا پیچها نیاز به جراحی شکستگی استخوان توسط جراح ارتوپد دارد و اغلب برای آسیبهای زیر انجام میشود:
- شکستگیهای متعدد
- شکستگی همراه با استخوانهای جابجاشده
- شکستن استخوانی که به رباطهای اطراف آسیب برساند
- شکستگی گسترشیافته به مفصل
- خرد شدن استخوان ناشی از تصادف
2- دارودرمانی
متخصص مفاصل و استخوانها احتمالا برای کاهش درد شکستگی استخوان و التهاب داروهای ضد درد مانند استامینوفن یا ایبوپروفن تجویز کند. برای دردهای شدیدتر ممکن است اجازه مصرف داروی مسکن قویتری را بدهد.
علاوهبراین گاهی در موارد خاص، مانند ابتلا به عفونت احتمالی، پزشک تشخیص میدهد بیمار نیاز به مصرف آنتیبیوتیک دارد.
3- فیزیوتراپی
در مراحل پایانی درمان شکستگی ساق پا و هنگامی که پا از آتل، گچ یا اسپلینت جدا شود فیزیوتراپی موثر خواهد بود. این روش درمانی برای کاهش گرفتگی پا و بازگرداندن توان حرکت و قدرت به پای در حال بهبود توصیه میشود.
درمان شکستگی ساق پا در خانه ممکن است؟
اگر احتمال می دهید استخوان پا شکسته یا مو برداشته است، باید از آن مراقبت کنید و هرچه سریعتر به مرکز درمانی بروید. در طول دوره درمان هم با استراحت، بیحرکت بالا نگهداشتن پا، تغذیه مناسب و دنبالکردن معاینات پزشکی روند بهبودی را سریع و موثرتر کنید.
💊 خدمات پرستاری ارتوپدی تیم درمانی دکتر حسن براتی در منزل 💊
شکستگی ساق پا چقدر طول میکشد؟
در بیشتر موارد شکستگی پاها حداقل به چند ماه زمان برای بهبودی نیاز دارد. مدت زمان بهبودی پای شکسته به چند عامل بستگی دارد:
- نوع استخوان شکسته
- نوع و علت شکستگی
- روش درمانی
- آسیبهای جانبی
راهرفتن بعد از شکستگی ساق پا تا چه زمانی محدود است؟
ممکن است حتی پس از جوشخوردن استخوان، مدتی طول بکشد تا فرد بتواند به فعالیتهای معمول بازگردد. بسیاری از شکستگیها نیاز به چندین ماه فیزیوتراپی دارند. بعد از مشاهده علائم مو برداشتن ساق پا یا انواع شکستگی با پزشکتان درباره زمان مورد نیاز برای بهبودی کامل مشورت کنید.
بازگشت به فعالیت بدنی پس از گذراندن دوره درمان هم نیاز به اجازه پزشک دارد. اگرچه فعالیت ملایم مانند راهرفتن برای جلوگیری از گرفتگی عضلات و مفاصل مفید است، اما زمانی میتوان شروع به استفاده از پا کرد که برای سلامت بدن کاملا بیخطر باشد.
اهمیت پیگیری به موقع و اصولی درمان شکستگی ساق پا
دردهای خفیف یا سایر علائم مو برداشتن استخوان ممکن است با دوری از فعالیت سنگین بهتر شود. اما جدینگرفتن درمان شکستگی ساق پا و عدم پیگیری مناسب، احتمال مزمنشدن درد یا تبدیل مشکل جزئی به شکستگی کامل را افزایش میدهد.
بنابراین اگر فکر میکنید استخوان پای شما شکسته یا مو برداشته است، سریعتر به اورژانس بروید. هر چه زودتر آسیبدیدگی تشخیص داده شود و مورد درمان قرار گیرد احتمال موفقیت درمان بیشتر خواهد بود.
عوارض عدم پیگیری درمان شکستگی استخوان
با وجود عوارض احتمالی بهتر است پیگیری وضعیت استخوان شکسته پس از بهبودی و انجام معاینههای بعدی توسط پزشک را جدی بگیرید. در بیشتر افراد شکستگی با گذشت چند ماه، بدون مشکل، بهبود مییابد. اما گاهی اوقات ممکن است عوارضی مانند شرایط زیر رخ دهد:
- آسیب ماهیچهها، اعصاب یا رگهای خونی
- صدمه به بافتهای اطراف شکستگی در زمان آسیب اولیه یا حین عمل جراحی
- عفونت استخوان
- سندرم کمپارتمان
- عدم بهبودی مناسب استخوان
درمان انواع آسیبهای استخوانی و مفصلی زیر نظر ارتوپد مجرب
در این پست درباره علائم شکستگی ساق پا و نکات مهم این موضوع توضیح دادیم. شکستن استخوان میتواند مشکلی جدی و تهدیدکننده سلامت شما باشد. بنابراین به محض مشاهده علائم مو برداشتن ساق پا یا شکستگی استخوان مصدوم را به اورژانس برسانید. جا انداختن استخوان ساق پا و آتلگیری جز روشهای درمانی اصلی هستند. پس از این مرحله پزشک همچنان وضعیت بیمار را رصد میکند تا مطمئن شود استخوان بهدرستی جوش خورده و مصدوم از عوارض احتمالی در امان است. برای دریافت نوبت معاینه یا درمان انواع دردهای استخوانی و مفصلی توسط دکتر حسن براتی، جراح ارتوپد و متخصص آسیبهای ورزشی فرم درخواست نوبت را در همین سایت تکمیل و ارسال کنید.
سوالات متداول شما
رایجترین علائم شکستگی ساق پا چیست؟
درد شدید، افزایش درد هنگام حرکت پا، تورم، کبودی و تغییر شکل آشکار استخوان میتواند علامت شکستگی استخوان پا باشد.
برای درمان شکستگی استخوان پا چه روشهایی انجام میشود؟
با توجه به نوع شکستگی و شدت آسیب درمان میتواند شامل جاانداختن استخوان ساق پا، ثابت نگهداشتن پا با آتل یا گچگرفتن باشد. در موارد شدید ترمیم استخوانها نیاز به جراحی دارد. مصرف داروی ضد درد یا آنتیبیوتیک و فیزیوتراپی درمانهای جانبی هستند که پزشک متناسب با وضعیت بیمار آنها را تجویز میکند.
بعد از مشاهده علائم مو برداشتن ساق پا یا شکستگی استخوان چه اقداماتی باید انجام داد؟
هر نوع آسیب استخوانی با صدمه احتمالی بافتهای عصبی، رگهای خونی و ماهیچههای اطراف همراه است. جوشخوردن استخوان در جهت نامناسب هم میتواند منجر به عوارض جدی شود. بنابراین رساندن مصدوم به مرکز درمانی مهمترین اقدام بعد از مشاهده علائم است. پای مصدوم را با آتل یا وسیله مشابه بیحرکت نگه دارید و تا رسیدن به پزشک از خوراندن مایعات یا غذا به او خودداری کنید.