جراحی های رایج شانه

از رایج ترین جراحی ها میتوان عمل جراحی شانه را نام برد.این عمل برای افرادی انجام میشود که شانه آنها آسیب دیده است یا درد شانه آنها بسیار وسیع است و توانایی انجام کار های روزمره از آنها سلب شده است. آگاه باشید که جراحی شانه به شما کمک می کند تا به فعالیت های روزمره، ورزشی و به علایق خود که به دست ها نیاز دارند بدون درد ادامه دهید.

آناتومی شانه

ابتدا لازم است کمی با شکل و ساختار شانه آشنا شوید. بدانید از چه بخش‌هایی تشکیل شده و چطور باید از آن‌ها محافظت کنید. شانه شما یک مفصل پیچیده با جزئیات فراوان است. این مفصل قابلیت‌های زیادی دارد و بیشتر از سایر مفاصل بدن توانایی انواع حرکات را دارد.

به‌طور کلی شانه از سه استخوان تشکیل می‌شود:

  • استخوان بازو
  • تیغه شانه یا کتف
  • ترقوه

یک مفصل گوی و کاسه‌ای همه‌کاره

مفصل شانه از نوع مفاصل گوی و کاسه‌ای است. علت این نام‌گذاری شکل ویژه دو استخوانی است که در این بخش به هم می‌رسند. سر استخوان بازوی شما گرد است و در یک سوکت یا حفره نیم‌دایره‌شکل درون کتف جای می‌گیرد. به این حفره در علم پزشکی «گلنوئید» می‌گویند. همان جایی که استخوان بازو در آن می‌تواند آزادانه بچرخد.

بافت لغزنده‌ای به نام «غضروف مفصلی» سطح این دو استخوان را می‌پوشاند. کار غضروف از بین‌بردن اصطکاک بین استخوان‌ها و کمک به حرکت روان و راحت استخوان بازو است.

یک غضروف فیبری محکم به نام «لابروم» گلنوئید را فراگرفته است. درواقع شبیه به واشر اطراف سراستخوان قرار دارد و مثل بالشتکی به ثبات آن کمک می‌کند.

کپسول شانه

کل مجموعه مفصل به‌وسیله رباط‌هایی احاطه شده است. رباط نوارهای محکم اطراف استخوان هستند که کارشان نگهداشتن این اجزا کنار هم و کمک به حرکات آن‌ها است. سطح زیرین کپسول شانه را غشای نازکی به نام «سینوویوم» می‌پوشاند. این غشا مایع سینوویال تولید می‌کند که باز هم باعث روان‌شدن مفصل شانه می‌شود.

روتاتور کاف

اینکه استخوان بازوی شما دقیقا در مرکز شانه قرار دارد کاری است که توسط چهار تاندون اطراف کپسول شانه انجام می‌شود. به این اجزا «تاندون ضخیم روتاتور کاف» می‌گویند. کاف با پوشاندن استخوان سر بازو آن را به تیغه شانه متصل نگه می‌دارد.

اگر شما در حالت معمول می‌توانید بازوی خود را به نرمی حرکت دهید به لطف وجود کیسه روان‌کننده‌ای به نام «بورسا» است. بورسا بین روتاتور کاف و آکرومیون، همان استخوان بالای شانه، قرار می‌گیرد و مکمل نقش روتاتورکاف است.

شناخت هریک از این اجزا و وظایفشان در بدن کمک می‌کند درک بهتری از بیماری پیدا کنید تا با همکاری پزشک متخصص سریع‌تر از درد رها شوید.

انواع آسیب دیدگی شانه

آسیب‌دیدگی، استفاده بیش از حد یا نادرست از شانه و ساییدگی ناشی از افزایش سن دلیل بیشتر مشکلات شانه است. سایر مشکلات رایج شانه شامل موارد زیر می‌شود:

  • آسیب‌های تاندون دوسر بازو
  • دررفتگی شانه
  • خارهای استخوانی
  • شانه یخ‌زده
  • پارگی لابروم، آسیب به بافت اطراف حفره شانه
  • آرتروز
  • پارگی روتاتور کاف
  • تاندونیت روتاتور کاف
  • سندرم گیرافتادگی شانه
  • بی‌ثباتی شانه (زمانی که مفصل شانه شُل یا دررفته می‌شود.

 

چه موقع به جراحی شانه نیاز داریم؟

درمان‌های غیر جراحی درد شانه معمولا اولویت دارند. پزشک متخصص شانه عموما درمان را با توصیه به استراحت، فیزیوتراپی، ورزش‌های سبک، دارودرمانی و روش‌های تزریقی آغاز می‌کند. برای بسیاری از بیماران این روش‌ها برای کاهش درد، تورم، گرفتگی و التهاب ناحیه شانه مفید هستند و بافت آسیب‌دیده با مرور زمان فرصت بهبودی پیدا می‌کند.

زمانی که درمان‌ غیر جراحی موثر نباشد پزشک ممکن است از روش درمانی آرتروسکوپی شانه استفاده کند. آرتروسکوپی می‌تواند علائم دردناک بسیاری از مشکلات مربوط به تاندون‌های روتاتور کاف، لابروم، غضروف مفصلی و سایر بافت‌های نرم اطراف مفصل آسیب‌دیده را تسکین دهد.

روش‌های رایج آرتروسکوپی شامل موارد زیر می‌شود:

  • ترمیم دررفتگی مکرر شانه
  • تعمیر روتاتور کاف
  • برداشتن یا ترمیم لابروم
  • ترمیم رباط‌ها
  • برداشتن بافت ملتهب یا غضروف شل

مواردی مانند آزادسازی عصب، ترمیم شکستگی و برداشتن کیست هم می‌توانند با استفاده از آرتروسکوپ انجام شوند؛ اما نسبت به گزینه‌های قبلی رواج کمتری دارند. در شرایطی که نیاز به تعویض مفصل شانه باشد احتمالا جراح متخصص کتف و شانه جراحی باز با برش‌های وسیع‌تر را توصیه می‌کند.

منظور از روش آرتروسکوپی چیست؟

یکی از انواع جراحی شانه آرتروسکوپی (Arthroscopy) است. روشی کم‌تهاجم که با ابزارهای مینیاتوری برای تشخیص و درمان مشکلات استفاده می‌شود. در این روش جراح با ایجاد برش‌های کوچک، به اندازه سوراخ کلید، به ترمیم بخش‌ آسیب‌دیده می‌پردازد.

جراح شما دوربین کوچکی به نام «آرتروسکوپ» را از طریق شکاف کوچکی در پوست وارد بدنتان می‌کند. دوربین تصاویری از مفصل شانه را به صفحه نمایشگر منتقل می‌کند. پزشک متخصص جراحی شانه و کتف با کمک تصویر آرتروسکوپ آسیب را شناسایی و ترمیم می‌کند.

آرتروسکوپی شانه به‌عنوان دومین جراحی رایج ارتوپدی بعد از آرتروسکوپی زانو شناخته شده است. این جراحی ارتوپدی برای درمان مفاصل، استخوان‌ها، ماهیچه‌ها، رباط‌ها و تاندون‌ها به کار می‌رود.

12 نوع رایج جراحی شانه

با وجود ارجحیت درمان‌های غیر جراحی تأخیر در عمل جراحی می‌تواند احتمال موفقیت آن را کاهش دهد و درمان شانه آسیب‌دیده در آینده سخت‌تر شود. بنابراین هنگامی که روش‌های غیرجراحی موجب تسکین درد یا بازگشت عملکرد مطلوب نشود، می‌توان از جراحی شانه برای درمان شرایط خاص استفاده کرد.

مثلا در مواردی که مفصل شانه به دلیل آسیب بافت یا ساییدگی تدریجی، شدیدا ازبین رفته باشد، احتمالا تعویض مفصل شانه توصیه شود. در این روش، هر دو طرف مفصل شانه با قطعات مصنوعی جایگزین می‌شود.

در اینجا چند مورد از رایج‌ترین مداخلات جراحی برای شانه را که جراح ارتوپد دکترحسن براتی، انجام می‌دهد بررسی می‌کنیم.

یک: ترمیم پارگی تاندون روتاتور کاف

امروزه ترمیم روتاتور کاف یکی از رایج‌ترین جراحی‌های شانه است. این جراحی برای شناسایی قسمت آسیب‌دیده روتاتور کاف و سپس تمیز کردن و اتصال مجدد تاندون‌های پاره‌شده یا آسیب‌دیده استفاده می‌شود. دو روش جراحی برای ترمیم پارگی تاندون شانه هست:

  • جراحی به روش باز (سنتی)
  • جراحی به روش بسته (آرتروسکوپی)

روشی که دکتر براتی انتخاب می‌کند به شدت و محل آسیب بستگی دارد.

روش اول یا جراحی باز شانه نیاز به یک برش جراحی به طول چندین سانتی‌متر دارد که به متخصص جراحی شانه اجازه می‌دهد تا روتاتور کاف را ترمیم کند. دکتر براتی همچنین می‌تواند از طریق روش آرتروسکوپی، که در آن برش‌های کوچکی ایجاد می‌کند و کار ترمیم را با کمک دوربین‌ها انجام می‌دهد، روتاتور کاف شما را ترمیم و بازسازی کند.

دو: تعویض کامل مفصل شانه

طی این روش دکتر براتی مفصل شانه طبیعی گوی و کاسه‌‌ای را برمی‌دارد و آن را با یک مفصل مصنوعی ساخته‌شده از فلز و یک سوکت پلاستیکی جایگزین می‌کند. تعویض کامل مفصل شانه برای آرتریت پیشرفته یا شکستگی‌ها و آسیب‌های پیچیده انجام می‌شود؛ که در آن‌ها سایر تکنیک‌های جراحی احتمالاً موفقیت‌آمیز نیستند.

سه: جراحی آرتروسکوپی شانه یخ‌زده

کپسولیت چسبنده که به آن شانه یخ‌زده هم می‌گویند، باعث سفتی و درد مفصل می‌شود و در نهایت حرکت شانه را سخت می‌کند. این عارضه بیشتر در افراد بین 40 تا 60 سال و در زنان بیش از مردان دیده می‌شود.

در طول جراحی هدف دکتر براتی کاهش‎دادن و از بین بردن سفتی در کپسول مفصلی است. جراح متخصص شانه با استفاده از ابزارهایی به اندازه مداد که از طریق برش‌های کوچک داخل شانه شما قرار می‌دهد، قسمت‌های تنگ کپسول را برش می‌دهد. در حالی که شما تحت بیهوشی هستید، ممکن است در تلاش برای شل‌کردن کپسول و بافت اسکار، شانه را دستکاری کند، یا آن را مجبور به حرکت نماید.

چهار: ترمیم مفصل آکرومیوکلاویکولار

مفصل آکرومیوکلاویکولار (AC) جایی است که استخوان ترقوه و استخوان شانه به هم می‌رسند. این مفصل AC نامیده می‌شود؛ زیرا بخشی از تیغه شانه که با استخوان ترقوه مجاورت دارد به نام «آکرومیون» شناخته می‌شود. به‌طور معمول صدماتی که در مفصل AC رخ می‌دهد شامل شکستگی، جدا شدن و آرتریت است.

چنانچه درمان‌های غیرجراحی با شکست مواجه شوند، دکتر براتی ممکن است جراحی را برای برداشتن انتهای استخوان ترقوه توصیه کند. جراح شما ترمیم را از طریق چندین برش کوچک با استفاده از روش آرتروسکوپی انجام می‌دهد.

خبر خوش اینکه اکثر بیماران در همان روز عمل جراحی به خانه می‌روند. مدت زمان بهبودی کامل در بیماران، متفاوت است؛ اما بیشتر آن‌ها پس از حدود سه ماه به فعالیت کامل باز می‌گردند.

پنج: جراحی آرتروسکوپی سندرم گیرافتادگی شانه یا ایمپینجمنت

گاهی سندرم گیرافتادگی با عناوینی مانند بورسیت یا تاندونیت روتاتور کاف شناخته می‌شود. این سندرم زمانی اتفاق می‌افتد که تاندون‌های روتاتور کاف شما به دام افتاده یا اصطلاحا خاموش می‌شوند. در این حالت هنگام حرکت فشرده می‌شوند و این باعث آسیب به تاندون‌ها و بورس (بالشتک‌ها) در فضای مفصل می‌شود.

دکتر براتی برای تصحیح سندرم گیرافتادگی، روشی را انجام می‌دهد که «رفع فشار ساب آکرومیال» نامیده می‌شود. در واقع هدف این کار افزایش فضای بین آکرومیون و روتاتور کاف است. متخصص جراحی شانه شما همچنین ممکن است بورس را جدا کند تا فضای بیشتری ایجاد شود. در این فضا روتاتور کاف می‌تواند با حرکت سُر بخورد و نیشگون نگیرد.

شش: جراحی آرتروسکوپی دررفتگی شانه

دررفتگی شانه زمانی رخ می‌دهد که مفصل شانه از حفره خود خارج شود. در ورزشکاران جوان، آسیب بیشتر در لابروم مشاهده می‌شود. برای تثبیت شانه پس از دررفتگی نوعی جراحی، که به عنوان «ترمیم بانکارت» شناخته می‌شود، می‌تواند لابروم را به کپسول مفصلی متصل کند تا مفصل شانه را در جای خود نگه دارد.

موارد دیگر، از جمله شل‌شدن عمومی رباط‌‌های شانه، می‌تواند منجر به وضعیتی به نام «بی‌ثباتی چند جهته» شود. دراین عارضه مفصل شانه به راحتی از گوی خود خارج می‌شود. دکتر براتی برای سفت کردن کپسول مفصلی از جراحی استفاده می‌کند.

درمان دررفتگی‌های مکرر شانه اهمیت زیادی دارد. زیرا می‌تواند منجر به آسیب شدید شانه شود و نیاز به جراحی را چندبرابر افزایش دهد تا مفصل را در جای خود نگه دارد.

نکاتی درباره شکستگی شانه

شکستگی‌ها به دو صورت با جابجایی یا بدون جابجایی توصیف می‌شوند. خوشبختانه، بیشتر موارد شکستگی شانه بدون جابجایی هستند. یعنی قطعات شکسته نزدیک موقعیت آناتومیک خود باقی می‌مانند. درمان این مشکل بی‌حرکت‌ نگه‌داشتن قطعات استخوان تا بهبودی است. پزشک معالج شما ممکن است استفاده از آتل یا اسلینگ را برای چند هفته توصیه کند.

گاهی شکستگی باعث جابجایی استخوان می‌شود که در این حالت نیاز به دستکاری و مداخلات پزشکی است. بنابراین باید جراح ارتوپدی قطعات شکسته‌شده را به هم نزدیک کند و با سیم مخصوص کنار هم نگه‌دارد.

به‌علاوه ممکن است همزمان با شکستگی یا دررفتگی شانه عضلات روتاتور کاف آسیب ببینند یا پاره شوند. در این حالت معمولا روند درمان کمی پیچیده‌تر خواهد شد.

هفت: شکستگی ترقوه

شانه مفصلی است که از سه استخوان تشکیل شده: ترقوه، کتف و هومروس پروگزیمال که بالاترین قسمت استخوان بازو است. محل تقاطع این استخوان‌ها مفصل شانه را تشکیل می‌دهد. شکستگی می‌تواند در هریک از این بخش‌ها رخ دهد. نوع شکستگی معمولا بستگی به سن فرد دارد. مثلا شکستگی ترقوه که متداول‌ترین شکستگی شانه است، بیشتر در کودکان مشاهده می‌شود.

ترقوه استخوان کشیده‌ای است که کتف را به استخوان سینه متصل می‌کند. جراح متخصص مفاصل و استخوان با توجه به علائم، سن بیمار و محل و نوع شکستگی ممکن است روش‌های درمانی، با یا بدون جراحی، و در صورت نیاز به جراحی روش مناسب را توصیه کند.

هشت: شکستگی قسمت فوقانی بازو

درمان شکستگی شانه اهمیت زیادی دارد؛ زیرا اگر به آن رسیدگی نشود خطر ابتلا به آرتروز افزایش می‌یابد. استخوان بازو می‌تواند در بسیاری از نقاط شکسته شود و شکستگی‌ها معمولاً براساس مکان آسیب توصیف می‌شوند.

هومروس پروگزیمال قسمت فوقانی گرد استخوان بازو است؛ که در حالت طبیعی درون مفصل کاسه شانه می‌چرخد. این استخوان ممکن است در اثر زمین‌خوردن، تصادف رانندگی یا با جابجایی شانه شکسته شود. در این حالت استخوان بازو از سوکت کتف خارج می‌شود.

مبتلایان به پوکی استخوان بیشتر دچار این نوع شکستگی می‌شوند. پوکی استخوان منجر به ضعیف و شکننده‌شدن استخوان‌ها می‌شود و خطر انواع شکستگی را افزایش می‌دهد. معمولا آمار ابتلا به پوکی استخوان در زنان بیش از مردان است. در نتیجه سالانه دوبرابر بیش از مردان شاهد شکستگی استخوان قسمت فوقانی بازو در زنان هستیم. شاید برای شما جالب باشد بدانید علت بیشتر موارد زمین‌خوردن است.

بسیاری از شکستگی‌های شانه پس از گذشت حدود چهار ماه، بدون جراحی بهبود می‌یابند. با این حال، برخی برای بهبود مطلوب نیاز به عمل شانه دارند. ترمیم شکستگی شانه با روش‌ کم‌تهاجمی آرتروسکوپی و جراحی تعویض شانه دو مورد از گزینه‌های عملی برای درمان شکستگی‌های شدید است.

نه: آسیب مفصل Ac

آسیب‌های مفصل آکرومیوکلاویکولار (AC) اغلب در اثر سقوط یا ضربه رخ می‌دهد. ممکن است باعث جدا شدن آکرومیون یا همان استخوان شانه از ترقوه، یا منجر به کشیدگی و پارگی رباط‌ها، شود.

درمان موارد خفیف بدون نیاز به جراحی است. اما در آسیب شدید مفصلی که درد طولانی‌مدت ایجاد می‌کند جراحی توصیه می‌شود. جراحی آسیب‌های مفصل AC می‌تواند شامل برداشتن انتها یا بازگرداندن موقعیت ترقوه به منظورتسکین درد و اجازه‌دادن به فرد بیمار برای از سرگیری عملکرد طبیعی مفصل باشد. هدف جراحی می‌تواند بازسازی رباط‎های آسیب‌دیده باشد و درمان با استفاده از پین، صفحه یا بخیه انجام شود.

جراح ارتوپد، دکتر براتی، براساس نوع و شدت آسیب ممکن است از طریق آرتروسکوپی یا روش جراحی باز سنتی اقدام به درمان کند.

ده: شکستگی استخوان کتف

کتف استخوانی بزرگ، مسطح و مثلثی‌شکل است که در قسمت پشتی شانه قرار دارد. وظیفه کتف متصل‌کردن استخوان بازو به ترقوه است. علاوه‌بر این کتف به‌خوبی از عضلات اطراف خود محافظت می‌کند و به‌ندرت می‌شکند. با این حال ضربه‌ای پرانرژی و مستقیم، در اثر تصادف ماشین یا موتور سیکلت، قدرت این را دارد که استخوان کتف را از دو یا چند قسمت بشکند.

شکستگی کتف معمولا از نوع شکستگی‌های باز نیست و عموما نیاز به جراحی ندارد. اما هنگام آسیب شدید به استخوان کتف جراح متخصص ارتوپدی می‌تواند با عمل جراحی نسبت به درمان مشکل اقدام نماید. دکتر حسن براتی تجربیات موفقی در زمینه درمان شکستگی کتف دارد و با پیشرفته‌ترین امکانات به بهبود سریع‌تر درد کمک می‌کند.

یازده: توده های اطراف شانه

ممکن است روی شانه خود توده یا برآمدگی احساس کنید. این توده می‌تواند هم‌رنگ پوست، صورتی یا سفید و در اندازه‌های متفاوت باشد. ایجاد توده اطراف شانه می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد و بسیاری از آن‌ها بی‌خطر هستند.

برآمدگی روی شانه از نظر نوع و شدت با هم متفاوت هستند. از لیپوم، که توده چربی زیر پوست است، تا آبسه و انواع کیست‌ها که بسته‌هایی حاوی هوا، مایع یا چرک هستند، می‌تواند ریشه برآمدگی باشد. مثلا کیست استخوان حفره‌ای پر از مایع درون استخوان است. معمولاً دردناک نیست، اما اگر خیلی بزرگ شود می‌تواند استخوان را بشکند. یا کیست گانگلیون که ممکن است اطراف مفصل شانه تشکیل شود.

علاوه بر موارد بالا کوفتگی عضلانی و برآمدگی شانه ناشی از جراحت و شکستگی هم محتمل است. برآمدگی شانه ممکن است نشانه سارکوم بافت نرم هم باشد. نوعی سرطان نادر که در بافت همبند، مانند عضله‌ها، تاندون‌ها و اعصاب تومور تشکیل می‌دهد.

همان‌طور که گفتیم بیشتر توده‌ها مهم نیستند. با این حال اگر بیش از دو هفته باقی ماندند، رشد کردند، دردناک شدند یا حرکت کردند حتما باید توسط پزشک معاینه شوند.

با توجه به نوع توده و بنابر تشخیص پزشک معالج شما ممکن است نیاز به برداشتن توده اطراف شانه با جراحی باشد. یکی از عمل‌هایی که دکتر براتی انجام می‌دهند برداشتن توده‌های شانه است.

دوازده: گیر افتادگی اعصاب اطراف شانه

گیرافتادگی عصب شانه زمانی اتفاق می‌افتد که عصب درون کمپلکس شانه گیر کند یا فشرده شود. درواقع هنگامی که چسبندگی بین عصب و بافت‌های اطراف ایجاد شود، احتمال دارد اعصاب در شانه به دام بیفتند. این موضوع باعث تداخل در انتقال سیگنال‌ها توسط عصب می‌شود و می‌تواند دردناک باشد. دردی که روی کتف، بازو، گردن یا حتی بالای قفسه سینه احساس می‌شود.

رایج‌ترین عصبی که در شانه درگیر افتادگی می‌شود عصب سوپراسکاپولار است. این مشکل معمولا با انجام فیزیوتراپی درمان می‌شود. با وجود این گاهی برای برداشتن ساختارهایی که عصب را فشرده می‌کنند، نیاز به عمل جراحی شانه هست.

اگر گیرافتادگی عصب شانه به‌موقع تشخیص داده شود و بیمار درمان مناسب دریافت کنند معمولا عوارض طولانی‌مدتی ایجاد نمی‌شود. اما اگر به‌‌موقع رسیدگی نشود می‌تواند به درد مداوم شانه، تحلیل عضلانی و مانع شرکت در فعالیت‌های سنگین مثل ورزش حرفه‌ای شود.

هزینه جراحی شانه

همان‌طور که اشاره شد بیشتر درمان‌های شانه‌درد روش‌های بدون نیاز به جراحی هستند. اما در موارد حاد باید شانه بیمار توسط پزشک متخصص مجرب عمل شود. هر چه مشکل سریع‌تر تشخیص داده شود احتمال نیاز به عمل کمتر خواهد بود یا عمل سبک‌تر با عوارض کمتری را تجربه خواهید کرد.

طبیعتا درمان مشکلات شانه‌ با جراحی هزینه بالاتری نسبت به بسیاری از روش‌ها دارد. علاوه بر هزینه جراحی شانه، دردسر، آزار و صرف زمان برای گذراندن دوران نقاهت بعد از عمل هم از مشکلات این روش درمانی است. بنابراین پزشک متخصص استخوان و مفاصل، دکتر براتی با ارزیابی شرایط بیمار اولویت را به درمان‌های ساده، کم‌تهاجمی و ارزان‌تر می‌دهد.

اگرچه گاهی بنابر شرایط بیمار و پیچیدگی مشکل نیاز به جراحی ضروری است. قطعا جراحی و هرچه سریع‌تر رسیدن به بهبودی کامل لازمه برگشتن بیمار به زندگی عادی است. همچنین با درمان قطعی مشکلات از بازگشت مجدد درد و هزینه‌های اضافی بعدی جلوگیری می‎شود.

فرآیند جراحی شانه

پیش از جراحی انجام چند آزمایش و تست ضروری است. جراح ارتوپد شما ممکن است به نتایج آزمایش خون، الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب و تصویربرداری اشعه ایکس از قفسه سینه نیاز داشته باشد. همه این موارد برای این است که مطمئن شوید انجام جراحی سلامت شما را به خطر نمی‌اندازد. در این مرحله اگر دارو یا مکملی مصرف می‌کنید باید پزشکتان را در جریان بگذارید.

پس از اینکه جواب آزمایش‌ها نشان داد که آمادگی عمل جراحی دارید نوبت عمل برای شما مشخص می‌شود. آرتروسکوپی معمولا نیاز به بستری شدن شب قبل از عمل ندارد و نوعی درمان سرپایی به شمار می‌آید. زمان آرتروسکوپی گاهی کمتر از یک ساعت طول می‌کشد.

  • حین عمل جراحی

پیش از عمل، یکی از کارشناسان بیهوشی از شما سوالاتی می‌پرسد. او از قبل پرونده را هم بررسی کرده و درباره شرایط جسمانی شما آگاهی دارد. برای عمل از داروهای بی‌حسی شانه و بازو استفاده می‌شود که در قاعده گردن و بالای شانه تزریق می‌شوند. در برخی از جراحی‌ها بنابر نظر پزشک متخصص ممکن است نیاز به بیهوشی عمومی هم باشد.

  • آماده‌سازی

تیم اتاق عمل شما را برای جراحی شانه آماده می‌کند. باید در وضعیتی قرار بگیرید که جراح بتواند به‌راحتی آرتروسکوپ را تنظیم کند تا دید واضحی از درون شانه شما داشته باشد. دو وضعیت متداول نیمه‌نشسته یا موقعیت صندلی ساحلی و موقعیت دبیتوس جانبی است که در آن بیمار به پهلو روی میز عمل دراز می‌کشد.

پس از قرار گرفتن در موقعیت، در صورت نیاز تیم جراحی موهای شانه را برمی‌دارند و پوست این ناحیه را با محلول ضد عفونی‌کننده تمیز می‌کنند. شانه و بازو با پرده‌های استریل پوشانده و احتمالا از وسیله نگهدارنده‌ای برای ثابت‌ نگه‌داشتن بازو استفاده می‌شود.

نگران نباشید! همه این مراحل برای این است که، بدون کمترین آسیب و آزار، درمان مناسب برای بهبودی کامل دریافت کنید.

  • جراح ارتوپد همه‌چیز را زیر نظر دارد

ممکن است علاوه‌بر ماده بی‌حسی مایعی به شانه تزریق کنند تا مفصل باد کند. با این کار دیدن تمام ساختارهای شانه از طریق آرتروسکوپ آسان‌تر می‌شود. سپس عمل با ایجاد سوراخی کوچک، به اندازه قطر یک مداد، در شانه آغاز می‌شود. جریان مایع از طریق آرتروسکوپ برقرار خواهد ماند تا دید شفاف جراح باقی بماند و هرگونه خونریزی کنترل شود.

تصاویر آرتروسکوپ روی صفحه نمایشگر ویدیویی نمایش داده می‌شود. پزشک متخصص داخل شانه را بررسی می‌کند و هر نوع آسیبی را تشخیص می‌دهد. پس از شناسایی مشکل با ابزارهای جراحی کوچک دیگری از طریق برش‌های جداگانه اقدام به درمان می‌کند. این ابزارها کار تراشیدن، بریدن، گرفتن، بخیه و گره‌زدن را امکان‌پذیر می‌کنند.

در پایان جراح برش‌های شما را با بخیه یا نوارهای کوچکی  می‌بندد و آن‌ها را با بانداژ بزرگ و نرمی می‌پوشاند.

ریکاوری و مراقبت های بعد از جراحی شانه

پس از عمل هم نیاز به مراقبت‌هایی هست که بخشی توسط تیم درمان انجام می‌شود. اگرچه روند بهبودی پس از آرتروسکوپی نسبت به جراحی باز سریع‌تر است، اما باز هم چند هفته تا چند ماه زمان لازم است تا مفصل شانه به‌طور کامل بهبود یابد.

  • در بیمارستان

یک تا دو ساعت قبل از ترخیص در اتاق ریکاوری می‌مانید. پرستاران بر میزان هوشیاری شما نظارت می‌کنند. در صورت نیاز به شما داروهای ضد درد هم داده می‌شود.

  • در منزل

پس از عمل شانه آرتروسکوپی نیاز به بستری‌شدن در بیمارستان ندارید؛ اما باید فردی شما را تا خانه همراهی کند و دست کم شب اول کنارتان بماند. خوب است بدانید تیم جراحی دکتر براتی برای این منظور خدمات ارتوپدی و پرستاری در منزل را به بیماران و مراجعان ارائه می‌دهند.

تا چند هفته بعد کمی درد و احساس ناراحتی قابل انتظار است. معمولا کمپرس یخ به تسکین درد و تورم کمک می‌کند. در صورت نیاز پزشک متخصص کتف و شانه داروهای ضد درد، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و بی‌حس‌کننده‌های موضعی تجویز می‌کند. با مصرف داروها احساس راحتی بیشتری خواهید داشت. بهبودی کامل مفصل شانه بسته به میزان پیچیدگی عمل، ممکن است هفته‌ها تا ماه‌ها طول بکشد.

توجه به این نکته ضروری است که داروهای تسکین‌دهنده درد نوعی ماده مخدر هستند و می‌توانند وابستگی ایجاد کنند. بنابراین باید به‌محض بهبودی مصرف داروها را متوقف کنید.

نکات دیگری مانند صاف درازکشیدن ممکن است باعث کشش شانه و ایجاد ناراحتی شود. برخی بیماران در روزهای اول پس از عمل جراحی می‌توانند روی صندلی راحتی یا تخت دراز بکشند. علاوه‌براین چند روز بعد می‌توانید بانداژ بزرگ را با چسب‌های ساده جایگزین کنید.

کم‌کم طبق پیشنهاد پزشک می‌توانید دوش بگیرید. گرچه هنوز باید مراقب خیس‌نشدن و فشار وارد نکردن به زخم‌ها باشید. احتمالا ارتوپد برای محافظت از شانه توصیه به استفاده از ثابت‌ نگه‌دارنده مخصوص یا اسلینگ بازو و شانه کند.

بازتوانی و توانبخشی بعد از عمل شانه

برای برگشتن به فعالیت‌های روزانه باید اقداماتی انجام دهید. توانبخشی یکی از این کارها است. با اجرای برنامه ورزشی منظم زودتر قدرت و توانایی حرکت را به شانه‌های خود برمی‌گردانید. جراح متخصص شانه براساس روش جراحی برنامه توانبخشی مناسبی برای شما در نظر می‌گیرد.

در مواردی که جراحی پیچیده‌تر باشد ممکن است نیاز به نظارت فیزیوتراپیست بر برنامه ورزشی هم باشد. هر چه بیشتر به برنامه مقید باشید و برای سلامتی تلاش کنید زودتر نتیجه موفقیت جراحی را می‌بینید.

در این مسیر تا رسیدن به سلامتی کامل می‌توانید از خدمات پرستاری ارتوپدی دکتر براتی بهرمند شوید.

بازتوانی شانه

عوارض احتمالی بعد از عمل جراحی شانه

در اغلب بیماران آرتروسکوپی شانه عوارض خاصی ندارد. دست کم در مقایسه با جراحی باز خطرات و ریسک کمتر و زمان بهبودی کوتاه‌تری دارد. با وجود این مانند هر جراحی دیگر ممکن است خطرات جزئی و قابل درمانی در پی داشته باشد. مثلا عفونت، خونریزی بیش از حد، لخته‌شدن خون و آسیب به عروق خونی یا عصبی. جراح ارتوپد شما قبل از عمل درباره عوارض احتمالی صحبت خواهد کرد.

مشاوره جراحی شانه

دکتر حسن براتی مشتاقانه پاسخگوی شما در زمینه ی جراحی شانه خواهد بود.

رزرو نوبت

برای رزرو نوبت معاینه حضوری در ساعات اداری یا مشاوره آنلاین با دکتر حسن براتی روی گزینه زیر کلیک کنید:

نظرات بیماران

خدا سلامتی بده به شما آقای دکتر همیشه دعاگوتون هستم بعد از ده سال درد شدید با تزریق مفصل مثل آب روی آتیش دردم آروم شد ودر وافع رفغ شد. ممنونم از شما

هدی امیری بیمار

آقای دکتر مادر من با تزریق سلول بنیادی به دو زانو الان حدود ۹۰ درصد دردش از بین رفته. دست شما درد نکنه. سپاس بابت تشخیص درست و خوبتون

بیمار

سه هفته پیش دکتر عملم کردن و پام خیلی خیلی خوبه، ازتون تشکر میکنم دکتر

بیمار

واقعا دست مریزاد من از بیماراتون بودم، دیسک گردن داشتم و مشکلم با تشخیص درست شما به طور کامل برطرف شد. ممنونم ازتون

بیمار

واقعا ممنونم آقای دکتر من مریضتون هستم. دوتا پای من از زانو به پایین شکسته تا الان که عالی بوده خروجی عملتون و راضی هستم.

بیمار

بهترینی دکتر جان باعث افتخارم بود شما رو برای درمان کتفم انتخاب کردم و با عشق شما رو به همه معرفی میکنم.

بیمار

سوالات متداول

دوره نقاهت جراحی شانه چقدر است؟

دوره نقاهت برای هر بیمار متفاوت است اما حداکثر بعد از 6 ماه فرد میتواند توان حرکتی خود را به طور کامل به دست آورد

هزینه جراحی شانه چقدر است؟

هزنه جراحی شانه با توجه به نوع مصدومیت و شدت آن, ئزشک و روش جراحی در هر فرد متفاوت است.

عمل شانه با لیزر ممکن است؟

بله در این جراحی درد و جراحت کمتر بوده و دوره نقاهت کوتاهتر است.
رزرو نوبت
خدمات
مشاوره آنلاین