سلول بنیادی چیست؟ معجزه درمان در آینده

روش‌های پزشکی و درمان بیماری‌ها مرتبا در حال پیشرفت هستند. بسیاری از پزشکان متخصص و مجرب کشورمان با آگاهی از تازه‌ترین دانش روز و بهره‌مندی از فناوری‌های نوین علمی می‌توانند سرعت و نتیجه‌بخشی درمان را بهبود دهند. امروزه سلول‌درمانی و مهندسی بافت با استفاده از انواع سلول بنیادی هم‌راستا با پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا در کشور ما اجرا می‌شود. دانشی که با کمک سلول‌های تمایزنیافته و جایگزینی‌ آن‌ها با سلول‌های بیمار یا آسیب‌دیده نقش موثری در بهبود بیماران دارد. اما سلول بنیادی چیست به زبان ساده چه تاثیری در درمان دارد؟ و چه‌طور از آن برای درمان انواع بیماری‌ها از جمله دردهای استخوان و مفاصل استفاده می‌شود؟

سلول بنیادی چیست؟

به تقل از medlineplus.gov سلول های بنیادی سلول هایی با پتانسیل تبدیل شدن به انواع مختلفی از سلول ها در بدن هستند. آنها به عنوان یک سیستم ترمیم کننده برای بدن عمل می کنند. دو نوع اصلی سلول های بنیادی وجود دارد: سلول های بنیادی جنینی و سلول های بنیادی بالغ.

سلول های بنیادی از سه جهت با سایر سلول های بدن متفاوت هستند:

  • سلول های بنیادی می توانند خود را در مدت طولانی تقسیم کرده و تجدید کنند.
  • سلول های بنیادی غیر تخصصی هستند، بنابراین نمی توانند وظایف خاصی را در بدن انجام دهند.
  • سلول های بنیادی  پتانسیل تبدیل شدن به سلول های تخصصی مانند سلول های عضلانی، سلول های خونی و سلول های مغز را دارند.

    پزشکان و دانشمندان در مورد سلول های بنیادی هیجان زده هستند، زیرا سلول بنیادی می توانند به پزشکان در زمینه های مختلف سلامت و تحقیقات پزشکی کمک کنند. مطالعه سلول های بنیادی ممکن است به توضیح چگونگی ایجاد شرایط جدی مانند نقص مادرزادی و سرطان کمک کند. ممکن است روزی از سلول های بنیادی برای ساختن سلول ها و بافت ها برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شود. به عنوان مثال می توان به بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر، آسیب نخاعی، بیماری قلبی، دیابت و آرتریت اشاره کرد.

منشا و منبع سلول بنیادی

یاخته‌های بنیادی در قسمت‌هایی از بدن مانند مغز، مغز استخوان، پالپ دندان، بعضی بافت‌های چربی، جفت، خون و رگ‌های خونی، ماهیچه‌های اسکلتی، پوست و کبد یافت می‌شوند. همچنین بند ناف منبع غنی سلول‌های بنیادی است.

امروزه دانشمندان و پزشکان می‌توانند با شبیه‌سازی فرایند تقسیم و تمایز سلول بنیادی در آزمایشگاه بسیاری از بیماری‌ها و آسیب‌ها را درمان کنند. در این حالت شرایطی مشابه درون بدن انسان فراهم می‌کنند تا سلول بنیادی به سلول‌های جدید بیشتری به نام سلول‌های دختر تقسیم شود. هریک از این سلول‌ها یا به سلول بنیادی جدید یا به سلول تمایزیافته‌ای با عملکردی اختصاصی تبدیل می‌شود.

 در ادامه درباره انواع بیماری‌هایی که به کمک فناوری سلول‌های بنیادی قابل درمان هستند و چگونگی این روش درمانی توضیح می‌دهیم.

انواع سلول های بنیادی

یاخته‌های بنیادی در انواع بافت‌های بدن شما هستند. سلول های بنیادی پتانسیل قابل توجهی برای تجدید خود دارند. آنها می توانند در طول زندگی و رشد به انواع مختلف سلولی در بدن تبدیل شوند. محققان انواع مختلف سلول های بنیادی را مطالعه می کنند. چندین دسته اصلی وجود دارد: سلول‌های بنیادی «پرتوان» (سلول‌های بنیادی جنینی و سلول‌های بنیادی پرتوان القایی) و سلول‌های بنیادی غیر جنینی یا سوماتیک (که معمولاً سلول‌های بنیادی «بالغ» نامیده می‌شوند.)

سلول های بنیادی پرتوان توانایی تبدیل به تمام سلول های بدن را دارند. سلول های بنیادی بالغ در یک بافت یا اندام یافت می شوند و می توانند برای تولید انواع سلول های تخصصی آن بافت یا اندام تبدیل و تکثیر شوند.

1- سلول بنیادی جنینی:

جنین های اولیه پستانداران در مرحله بلاستوسیست حاوی دو نوع سلول هستند: سلول های توده داخلی و سلول های تروفکتودرم.

سلول های تروفکتودرمی به جفت کمک می کنند. توده سلولی درونی در نهایت به انواع سلول های تخصصی، بافت ها و اندام های کل بدن ارگانیسم تبدیل شود.

آزمایشات با جنین موش منجر به توسعه روشی در سال 1998 برای استخراج سلول های بنیادی از توده سلولی درونی جنین های انسان قبل از لانه گزینی و رشد سلول های بنیادی جنینی انسان (hESCs) در آزمایشگاه شد. در سال 2006، محققان شرایطی را شناسایی کردند که به برخی از سلول‌های بالغ انسان بالغ اجازه می‌دهد تا به حالتی شبیه سلول‌های بنیادی جنینی برنامه‌ریزی شوند. آن سلول های بنیادی برنامه ریزی شده مجدد، سلول های بنیادی پرتوان القایی (iPSCs) نامیده می شوند.

در ابتدای دوران جنینی، پس از بارور شدن تخمک توسط اسپرم، توده‌ای سلولی شکل می‌گیرد که به آن بلاستوسیت می‌گویند. این توده که حدود صد و پنجاه سلول دارد، پس از لانه‌گزینی در دیواره رحم تبدیل به جنین خواهد شد.

سلول‌ بنیادی جنینی از یک بلاستوسیت چهار یا پنج روزه گرفته می‌شوند. سلول‌هایی که قادرند، علاوه بر همانندسازی خود، به انواعی از سلول‌های متنوع بدن تمایز یابند. سلول‌های بنیادی جنینی از جنین‌های سه تا پنج روزه به‌دست می‌آیند. پس از آن هریک از سلول‌های بلاستوسیت شروع به تمایز یافتن به نوع خاصی از سلول می‌کنند.

سلول بنیادی جنینی از نوع سلول‌های پرتوان (ploo-RIP-uh-tunt) هستند؛ این یعنی می‌توانند به سلول‌های بیشتری در بدن تبدیل شوند. البته وظیفه اصلی آن‌ها هم همین است؛ اینکه تبدیل به سلول‌های گوناگون شوند. با وجود چنین توانایی فوق‌العاده‌ای پتانسیل این را دارند که برای بازسازی یا ترمیم بافت‌ها و اندام‌های بیمار مورد استفاده قرار گیرند.

مسئله استفاده از سلول جنینی نگرانی و بحث‌های اخلاقی را به دنبال دارد. اگر کمی صبور باشید و ادامه مقاله را بخوانید درباره اینکه برای درمان بیماری‌ها سلول بنیادی جنینی از کجا گرفته می‌شود بیشتر صحبت می‌کنیم.

2- سلول بنیادی بالغ:

در بدن ما بعد از دوران جنینی هم سلول‌های بنیادی وجود دارند؛ به آن‌ها سلول بنیادی بالغ گفته می‌شود. این سلول‌ها هم دو ویژگی هر سلول بنیادی را حفظ کرده‌‌اند. یعنی می‌توانند با تقسیم میتوز سلول‌هایی مشابه خود یا نوع دیگری از سلول‌ها، با ساختاری ویژه و عملکرد اختصاصی، تولید کنند. مغز استخوان و برخی از بافت‌های چربی بدن منبعی برای این گونه سلول بنیادی است.

در طول زندگی، سلول‌های بنیادی بالغ به‌عنوان یک سیستم ترمیم داخلی عمل می‌کنند که جایگزین‌هایی برای سلول‌هایی ایجاد می‌کند که در اثر سایش و پارگی طبیعی، آسیب یا بیماری از بین می‌روند. سلول های بنیادی بالغ در بسیاری از اندام ها و بافت ها شناسایی شده اند و به طور کلی با مکان های آناتومیکی خاصی مرتبط هستند. این سلول های بنیادی ممکن است برای مدت طولانی ساکن بمانند (بدون تقسیم) تا زمانی که با نیاز طبیعی به سلول های بیشتر برای نگهداری و ترمیم بافت ها فعال شوند.

↫ تفاوت سلول بنیادی بالغ با سلول بنیادی جنینی چیست؟!

سلول بالغ که به آن‌ها سلول بنیادی بافتی یا سوماتیکی هم گفته‌ می‌شود برای تمایز پیداکردن به انواع سلول‌های بدن محدودیت‌هایی دارد؛ و فقط می‌توانند سلول‌های بافت مشابه خود را تولید کنند. مثلا سلول بنیادی مغز استخوان می‌توانند به سلول‌های خونی تبدیل شوند. گرچه جدیدترین تحقیقات نشان می‌دهد سلول‌های بنیادی می‌توانند به انواع مختلف دیگری هم تبدیل شوند. شاید به‌زودی تولید سلول‌های استخوان یا ماهیچه قلب از سلول بنیادی روشی مرسوم در پزشکی باشد.
علاوه‌براین در بزرگسالان تعداد سلول‌های بنیادی بسیار کمتر است. تا جایی که از هر ده تا پانزده هزار سلول مغز استخوان تنها یکی از نوع بنیادی است. این موضوع هنگام انتخاب منبع دریافت سلول بنیادی مورد نیاز بیمار برای پزشکان اهمیت دارد.

3- سلول بنیادی خون بند ناف:

همان‌طور که گفتیم سلول‌های متفاوت بدن جنین‌ از سلول‌های بنیادی حاصل می‌شوند. تعدادی از این سلو‌ل‌ها در خون بند ناف و مایع آمنیوتیک هم هستند. سلول بنیادی بند ناف را می‌توان هنگام وضع حمل مادر از خون بند ناف جدا و در شرایط مناسب نگهداری کرد. در این روش هیچ آسیبی به نوزاد وارد نمی‌شود. چنانچه در آینده کودک، اعضای خانواده او، یا حتی شخص دیگری، برای درمان آسیب یا بیماری به سلول بنیادی نیاز پیدا کند این اندوخته می‌تواند ارزشمند و حیاتی باشد.

علاوه بر مواردی که اشاره شد سلول‌های بنیادی مزانشیمی (MSC) و سلول‌های بنیادی پرتوان القایی (iPS) هم نمونه‌هایی از انواع سلول‌های بنیادی هستند.

4- سلول بنیادی گیاهی:

سلول‌های بنیادی گیاهی در گیاهان وجود دارند و می‌توانند به صورت طبیعی در سرشاخه‌ها، ریشه‌ها، برگ‌ها و سایر بخش‌های گیاه رشد کنند. این سلول‌ها دارای قابلیت تکثیر نامحدود هستند و می‌توانند به سلول‌های مختلف گیاهی تبدیل شوند. یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد سلول‌های بنیادی گیاهی، قابلیت تجدید تقسیم و ترمیم بافت‌ها در گیاهان است. به عنوان مثال، اگر یک بخش از گیاه آسیب ببیند، سلول‌های بنیادی گیاهی می‌توانند به تعداد کافی تکثیر شوند و بافت آسیب دیده را ترمیم کنند. همچنین تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که سلول‌های بنیادی گیاهی می‌توانند کاربردهای درمانی مفیدی داشته و در تولید دارو و محصولات دارویی کمک کننده باشند.

5- سلول بنیادی حیوانی:

سلول‌های بنیادی حیوانی در حیوانات وجود دارند و توانایی تکثیر و تبدیل به سلول‌های مختلف در بدن حیوان و انسان را دارند. این سلول‌ها می‌توانند به سلول‌های عضلات، سلول‌های عصبی، سلول‌های خونی و سلول‌های دیگر تبدیل شوند. این سلول‌ها معمولاً در ترمیم بافت‌های آسیب دیده، بهبود بیماری‌های قلبی، استخوانی، خونی و انواع سوختگی‌ها استفاده می‌شوند.

کاربردهای درمانی سلول بنیادی خون بندناف

سلولهای بنیادی خون بندناف در درمان بیش از ۱۰۰ بیماری کاربرد دارند . فهرستی از بیماری هایی که با استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف قابل درمان هستند به شرح ذیل است :

‣ اختلالات سلولهای بنیادی : کم خونی آپلاستیک ، کم خونی فانکونی ، هموگلوبینوری حمله های شبانه ( PNH ).
‣ لوسمی حاد : AML . ALL . لوسمی تمایز نیافته حاد.
‣ لوسمی مزمن : CML.
‣ بیماریهای نقص در تولید لنفوسیتها : لنفوم غیر هوچکین ، لنفوم هوچکین.
‣ ناهنجاری های ارثی گلبولهای قرمز : بتا ، تالاسمی ماژور ، کم خونی سلولی داسی شکل.
‣ اختلالات سیستم ایمنی مادرزادی : سندروم کاستمن ، نقص چسبندگی لکوسیتی ، سندروم دی جرج
‣ نقص ارثی پلاکتی : ترومبوسیتوپنی مادرزادی.
‣ اختلالات پلاسماسل : مولتی پل میلوما ، لوسمی پلاسماسل.
‣ بیماریهای ارثی : سندروم لش نیهان ، هیپوپلازی غضروف.
‣ سایر بیماریها : بیماری الزایمر ، دیابت ، پارکینسون ، صدمات نخاعی ، سکته های قلبی و مغزی ، بیماریهای کبدی ، دیستروفی عضلانی، دیابت نوع 1، سوختگی، سرطان و آرتروز هستند.

خواص و مزایا منحصر به فرد سلول های بنیادی

سلول های بنیادی توانایی های منحصر به فردی برای خود نوسازی و بازسازی بافت های عملکردی دارند.

1- سلول های بنیادی توانایی خود نوسازی را دارند.

برخلاف سلول‌های ماهیچه‌ای، سلول‌های خونی یا سلول‌های عصبی که معمولاً تکثیر نمی‌شوند، سلول‌های بنیادی ممکن است چندین بار تکثیر شوند. هنگامی که یک سلول بنیادی تقسیم می شود، دو سلول حاصل ممکن است به صورت زیر باشند:

1) هر دو سلول بنیادی

2) یک سلول بنیادی و یک سلول تمایز یافته تر

3) هر دو سلول های تمایز یافته .

آنچه که تعادل بین این نوع تقسیمات برای حفظ سلول های بنیادی در سطح مناسب در یک بافت مشخص کنترل می کند، هنوز به خوبی شناخته نشده است.

کشف مکانیسم پشت خود نوسازی ممکن است درک چگونگی تنظیم سرنوشت سلولی (بنیادی در مقابل غیر ساقه ای) در طول رشد جنینی طبیعی و پس از تولد، یا تنظیم نادرست مانند در دوران پیری یا حتی در توسعه سرطان را ممکن سازد. چنین اطلاعاتی همچنین ممکن است دانشمندان را قادر سازد تا سلول های بنیادی را به طور موثرتری در آزمایشگاه رشد دهند. عوامل و شرایط خاصی که به سلول های بنیادی پرتوان اجازه می دهد تمایز نیافته باقی بمانند، مورد توجه دانشمندان هستند.

سال‌ها آزمون و خطا شده است تا یاد بگیریم سلول‌های بنیادی پرتوان را در آزمایشگاه بدون اینکه سلول‌ها به طور خودبه‌خودی به انواع سلول‌های خاص تمایز پیدا کنند، بسازیم و نگهداری کنیم.

2- سلول های بنیادی توانایی بازسازی بافت های عملکردی را دارند.

سلول های بنیادی پرتوان تمایز نیافته هستند. آنها هیچ ویژگی خاص بافتی (مانند مورفولوژی یا الگوی بیان ژن) ندارند که به آنها امکان انجام عملکردهای تخصصی را بدهد. با این حال آنها می توانند تمام سلول های تمایز یافته بدن مانند سلول های ماهیچه قلب، سلول های خونی و سلول های عصبی را ایجاد کنند. از سوی دیگر، سلول‌های بنیادی بالغ برای تولید انواع سلول‌های تخصصی بافت یا اندامی که در آن زندگی می‌کنند، تمایز می‌یابند و ممکن است ویژگی‌های مورفولوژیکی و الگوهای بیان ژنی که منعکس‌کننده آن بافت هستند، داشته باشند.

انواع مختلف سلول های بنیادی درجات مختلفی از قدرت را دارند. یعنی تعداد انواع سلول های مختلف که می توانند تشکیل دهند. در حین تمایز، سلول معمولاً چندین مرحله را طی می کند و در هر مرحله تخصصی تر می شود. دانشمندان شروع به درک سیگنال هایی کرده اند که هر مرحله از فرآیند تمایز را آغاز می کنند. سیگنال های تمایز سلولی شامل عوامل ترشح شده توسط سلول های دیگر، تماس فیزیکی با سلول های همسایه و مولکول های خاص در ریزمحیط می باشد.2-

علت محبوبیت استفاده از سلول بنیادی در حوزه درمان چیست؟

دانشمندان و پزشکان به یاخته‌های بنیادی علاقه نشان می‌دهند؛ چرا که تحقیق بر این یاخته‌ها به بسیاری از پرسش‌ها درباره چگونگی عملکردهای بدن و دلایل ایجاد بیماری‌ها و مشکلات پاسخ می‌دهند.

پژوهشگران دریافته‌اند خاموش یا روشن‌کردن ژنی خاص می‌تواند باعث تمایز و اختصاصی‌شدن سلول شود. پژوهش‌های بیشتر مشخص می‌کند کدام ژن و جهش باعث ایجاد چه تغییری در بدن می‌شود. تصور کنید با چنین دانشی کنترل تقسیم و تمایز غیر طبیعی سلولی در بیماری‌های مادرزادی و سرطان‌ها تا چه‌اندازه دست‌یافتنی باشند.

کاربرد سلول بنیادی به این امر محدود نمی‌شود. در بررسی کیفیت و میزان اثربخشی داروهای جدید هم می‌توان از آزمایش روی این سلول‌ها استفاده کرد. بنابراین آزمایش دارو روی بافت تشکیل‌شده در آزمایشگاه روش جایگزینی برای تست افراد داوطلب یا تست حیوانی است. آزمایش‌هایی که نشان می‌دهند داروی مورد نظر روی بافت هدف تاثیری دارند یا نه؟! همین‌طور میزان آسیب احتمالی دارو به بافت‌های مورد آزمایش در آزمایشگاه سنجیده می‌شود.

علاوه‌براین سلول‌های بنیادی روش درمانی منحصربه‌فردی برای بیماری‌هایی است که هنوز درمان مطمئنی برای‌شان یافت نشده.

سلول بنیادی از کجا به دست می‌آید؟

منبع تامین سلول بنیادی بسته به نوع آن متفاوت است. سلول بنیادی حیوانی، گیاهی و انسانی هرکدام از منابع متفاوتی کشت می‌شوند. کشت و رشد سلول بنیادی در آزمایشگاه ها که به عنوان “کشت سلولی” شناخته می شود به این صورت است که؛ سلول های بنیادی در محیط های آزمایشگاهی در یک ظرف کشت که حاوی یک آبگوشت مغذی معروف به محیط کشت (که برای رشد انواع مختلف سلول های بنیادی بهینه شده است) تکثیر شوند. بیشتر سلول‌های بنیادی چسبیده، تقسیم می‌شوند و روی سطح ظرف پخش می‌شوند. ظرف کشت با تقسیم سلول‌ها پر می‌شود، بنابراین در فرآیند کشت، که به‌طور دوره‌ای چندین بار در طول چندین ماه تکرار می‌شود، باید ظرفها دوباره آبکاری شوند. سلول های اصلی می توانند میلیون ها سلول بنیادی تولید کنند. در هر مرحله از فرآیند، دسته‌ای از سلول‌ها را می‌توان منجمد کرد و برای کشت و آزمایش بیشتر به آزمایشگاه‌های دیگر فرستاد.

بزرگترین منبع استخراج سلول بنیادی

بزرگترین منبع سلول بنیادی در بدن انسان، نخاع استخوان است. نخاع استخوان در داخل استخوان‌ها وجود دارد و شامل سلول‌های بسیاری است که قابلیت تکثیر و تبدیل به سلول‌های مختلف بدن را دارند. سلول‌های بنیادی نخاع استخوان می‌توانند به سلول‌های خونی، سلول‌های عضلات، سلول‌های عصبی و سلول‌های مختلف دیگر تبدیل شوند.

علاوه بر نخاع استخوان، سلول‌های بنیادی در سایر اعضا و بافت‌های بدن از جمله پوست، مغز، قلب، کبد و کلیه نیز وجود دارند، اما نخاع استخوان به عنوان یک منبع قوی سلول بنیادی شناخته شده است، زیرا دارای تعداد بالایی سلول بنیادی است و قادر است به طور مداوم سلول‌های جدید را تولید کند.

استفاده از سلول‌های بنیادی نخاع استخوان در زمینه پزشکی و پیشرفت‌های درمانی بسیار مهم است. این سلول‌ها می‌توانند در درمان بیماری‌های خونی مانند لوکمی و لنفوم، درمان ضایعات عصبی مغز و نخاع، بازسازی بافت‌های عضلانی و بافت‌های سوختگی و حتی درمان بعضی از بیماری‌های قلبی به کار گرفته شوند.

چگونه می توان سلول های معمولی را برای ساخت iPSC باز برنامه ریزی کرد؟

سلول های تمایز یافته، مانند سلول های پوست، می توانند دوباره برنامه ریزی شوند و به حالت پرتوان برگردند. برنامه‌ریزی مجدد طی چند هفته با بیان اجباری ژن‌هایی که به عنوان تنظیم‌کننده اصلی پرتوانی شناخته می‌شوند، به دست می‌آید. در پایان این فرآیند، این تنظیم کننده های اصلی، یک شبکه کامل از ژن ها را بازسازی خواهند کرد. ویژگی های سلول های تمایز یافته با موارد مرتبط با حالت پرتوان جایگزین می شود و اساساً روند رشد را معکوس می کند.

سلول های بنیادی چگونه برای تمایز تحریک می شوند؟

تا زمانی که سلول های بنیادی پرتوان در شرایط مناسب در محیط کشت رشد کنند، می توانند تمایز نیافته باقی بمانند. برای تولید کشت انواع خاصی از سلول های تمایز یافته، دانشمندان ممکن است ترکیب شیمیایی محیط کشت را تغییر دهند، سطح ظرف کشت را تغییر دهند، یا سلول ها را با اجبار بیان ژن های خاص اصلاح کنند. طی سال‌ها آزمایش، دانشمندان برخی از پروتکل‌های اساسی یا «دستورالعمل‌هایی» را برای تمایز سلول‌های بنیادی پرتوان به برخی از انواع سلول‌های خاص ایجاد کرده‌اند.

در تصویر زیر عکس سلول بنیادی در فرآیند استخراج آزمایشگاهی را مشاهده می‌کنید:

نحوه کشت و تبدیل سلول های بنیادی

برای شناسایی سلول های بنیادی از چه آزمایش های استفاده می شود؟

در مراحل مختلف فرآیند تولید رده‌های سلول‌های بنیادی، دانشمندان سلول‌ها را آزمایش می‌کنند تا ببینند آیا این سلول‌ها ویژگی‌های اساسی را نشان می‌دهند  یا خیر. این آزمایشات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بررسی بیان ژن های متعددی که نشان داده شده است برای عملکرد سلول های بنیادی مهم هستند.
  • بررسی میزان تکثیر
  • بررسی یکپارچگی ژنوم با بررسی کروموزوم های سلول های انتخاب شده.
  • نشان دادن پتانسیل تمایز سلول ها با حذف سیگنال هایی که سلول ها را در حالت تمایز نیافته نگه می دارد، که باعث تمایز خود به خود سلول های بنیادی پرتوان می شود، یا با افزودن سیگنال هایی که سلول های بنیادی بالغ را وادار به تمایز به فنوتیپ های سلولی مناسب می کند.
 
د

بانکداری و ذخیره سلول بنیادی و موانع استفاده از آن

دانشمندان و پزشکان به یاخته‌های بنیادی علاقه نشان می‌دهند؛ چرا که تحقیق بر این یاخته‌ها به بسیاری از پرسش‌ها درباره چگونگی عملکردهای بدن و دلایل ایجاد بیماری‌ها و مشکلات پاسخ می‌دهند.

پژوهشگران دریافته‌اند خاموش یا روشن‌کردن ژنی خاص می‌تواند باعث تمایز و اختصاصی‌شدن سلول شود. پژوهش‌های بیشتر مشخص می‌کند کدام ژن و جهش باعث ایجاد چه تغییری در بدن می‌شود. تصور کنید با چنین دانشی کنترل تقسیم و تمایز غیر طبیعی سلولی در بیماری‌های مادرزادی و سرطان‌ها تا چه‌اندازه دست‌یافتنی باشند.

کاربرد سلول بنیادی به این امر محدود نمی‌شود. در بررسی کیفیت و میزان اثربخشی داروهای جدید هم می‌توان از آزمایش روی این سلول‌ها استفاده کرد. بنابراین آزمایش دارو روی بافت تشکیل‌شده در آزمایشگاه روش جایگزینی برای تست افراد داوطلب یا تست حیوانی است. آزمایش‌هایی که نشان می‌دهند داروی مورد نظر روی بافت هدف تاثیری دارند یا نه؟! همین‌طور میزان آسیب احتمالی دارو به بافت‌های مورد آزمایش در آزمایشگاه سنجیده می‌شود.

علاوه‌براین سلول‌های بنیادی روش درمانی منحصربه‌فردی برای بیماری‌هایی است که هنوز درمان مطمئنی برای‌شان یافت نشده.

کاربردهای رایج درمانی سلول های بنیادی

در حال حاضر پزشکان به‌طور معمول از سلول‌های بنیادی خونساز بالغ برای درمان بیماری‌هایی مانند لوسمی، لنفوم، کم‌خونی داسی‌شکل و سایر مشکلات نقص ایمنی استفاده می‌کنند. در روش پیوند سلول بنیادی که به پیوند مغز استخوان معروف است یاخته بنیادی جایگزین یاخته‌های آسیب‌دیده در اثر شیمی‌درمانی می‌شوند. در چنین روشی عموما از سلول‌های بنیادی بالغ یا خون بند ناف استفاده می‌شود. امروزه یاخته‌های بنیادی خون بندناف در درمان بیش از ۱۰۰ بیماری کاربرد دارند.

اختلالات سلولهای بنیادی، لوسمی حاد و مزمن، بیماری‌های نقص در تولید لنفوسیتها، ناهنجاری‌های ارثی گلبول‌های قرمز مانند تالاسمی ماژور و کم‌خونی سلولی داسی‌شکل، اختلالات سیستم ایمنی مادرزادی، نقص ارثی پلاکتی، اختلالات پلاسماسل، بیماری‌های ارثی و بیماری‌هایی مانند الزایمر، دیابت، پارکینسون، صدمات نخاعی، سکته های قلبی و مغزی، بیماریهای کبدی، دیستروفی عضلانی، دیابت نوع یک، سوختگی، سرطان و آرتروز نمونه‌هایی از بیماری‌های قابل درمان با سلول‌های بنیادی بند ناف هستند.

۱- بازساختی و درمان آسیب دیدگی استخوان و مفاصل

سلول‌های بدن در اثر عوامل متعددی ممکن است دچار بیماری یا آسیب شوند. در چنین شرایطی یکی از روش‌ها پیوند یا ترمیم بافت آسیب‌دیده است. دانش یاخته‌های بنیادی به کمک پزشکان آمده است تا سلول‌ها یا بافت‌های آسیب‌دیده را با سلول‌های سالم جایگزین کنند. این روش به تشخیص پزشک متخصص ممکن است از طریق تزریق سلول بنیادی یا روش‌های دیگر انجام شود.

۲- بیماری های نورولوژیک (سیستم عصبی بدن)

پزشکان امیدوارند بتوانند از سلول‌ها و بافت‌های جایگزین برای مبتلایان به بیماری‌های مغزی مانند پارکینسون و آلزایمر استفاده کنند. در بیماری پارکینسون، آسیب به یاخته‌های مغز سبب حرکات کنترل‌نشده عضلات می‌شود. دانشمندان می‌توانند از سلول‌های بنیادی برای بازسازی بافت آسیب‌دیده مغز و سلول‌های مغزی تخصصی که حرکات کنترل‌نشده عضلانی را متوقف می‌کنند استفاده کنند.

۳- جوانسازی پوست

یاخته بنیادی این پتانسیل را دارد که جان افراد را نجات دهد یا کیفیت زندگی آن‌ها را از طریق ترمیم زخم، سوختگی و آسیب‌های بافتی ارتقا دهد. تحقیقات نشان داده سلول‌های بنیادی پتانسیل رشد برای تبدیل شدن به بافت جدید مورد نیاز در عمل پیوند و بازسازی بافت را دارند. همچنین استفاده از این روش در پیوند پوست و روش‌های جوانسازی پوست هم امکان‌پذیر است. علاوه‌براین دانشمندان در پی کشف جدیدترین کاربردهای سلول‌های بنیادی هستند.

چگونگی استفاده از سلول بنیادی

اینکه سلول بنیادی از کجا گرفته می‌شود و استخراج آن‌ها از جنین انسان، باعث به‌وجودآمدن پرسش‌های متعددی می‌شود. همان‌طور که گفته شد یاخته‌های بنیادی جنینی از جنین چندروزه به دست می‌آید. پزشکان این کار را در آزمایشگاه با استفاده از بارورکردن تخمک‌ها با اسپرم، تحت لقاح آزمایشگاهی، انجام می‌دهند. آن‌ها در ظروف آزمایشگاهی تشکیل می‌شوند و رشد می‌یابند. این توده سلولی عموما به همین هدف تولید شده وتنها کاربرد درمانی یا تحقیقاتی دارد. لازم به یادآوری است که سلول‌های بنیادی با رضایت آگاهانه اهداکنندگان برای اهداف درمانی و تحقیقاتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

امروزه محققان در پی روش‌هایی برای استفاده از انواع سلول بنیادی، بدون جنین، هستند. اما از آن‌جا که سلول‌های بنیادی بالغ پتانسیل و دوام سلول جنینی را ندارند و ممکن است در دوران عمرشان در معرض آسیب‌هایی قرار گرفته باشند، همچنان استفاده از یاخته بنیادی جنینی اولویت دارد. با وجود این پزشکان امیدوارند با پیشرفت بیشتر این حوزه کاربرد بیشتری از یاخته‌های بنیادی بالغ و همچنین یاخته‌های تمایزیافته‌ای که به سلول بنیادی تبدیل می‌شوند صورت گیرد.

یکی از موارد درمانی موثر استفاده از سلول بنیادی با هدف ترمیم و بازسازی غضروف‌های آسیب‌دیده و آرتروز است. خوب است بدانید غضروف‌ها پس از دوران جنینی دیگر در بدن انسان ساخته نمی‌شوند. بنابراین ترمیم و بازسازی غضروف آسیب‌دیده با یاخته‌های بنیادی روشی نوین در درمان آرتروز و آسیب‌های غضروفی، مخصوصا برای تزریق سلول بنیادی در زانو و سایر مفاصل بدن است. در این روش با استفاده از سلول بنیادی بافت جدیدی ایجاد می‌شود که می‌تواند جایگزین بافت آسیب‌دیده باشد.

دکتر حسن براتی متخصص ارتوپدی، جراح استخوان و مفاصل و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یکی از متخصصین باتجربه در حوزهسول درمانی هستند که از روش تزریق سلول‌های بنیادی برای درمان بیماران ارتوپدی استفاده می‌کنند. استفاده از سلول بنیادی در درمان آسیب‌دیدگی استخوان و مفصل در بهبود درد و تاخیر انداختن جراحی و ترمیم مفاصل بسیار موثر است. رضایت از درمان مراجعه‌کنندگانی با آسیب‌دیدگی و درد استخوان و مفصل و دردهای آرتروزی که با این روش بهبود یافته‌اند حیرت‌انگیز بوده و تاثیر این روش درمانی را تضمین می‌کند.

مشاوره تزریق سلول بنیادی

دکتر حسن براتی مشتاقانه پاسخگوی شما در زمینه ی سلول بنیادی خواهد بود.

رزرو نوبت

برای رزرو نوبت معاینه حضوری در ساعات کاری یا مشاوره آنلاین با دکتر حسن براتی روی گزینه زیر کلیک کنید:

نظرات بیماران

خدا سلامتی بده به شما آقای دکتر همیشه دعاگوتون هستم بعد از ده سال درد شدید با تزریق مفصل مثل آب روی آتیش دردم آروم شد ودر وافع رفغ شد. ممنونم از شما

هدی امیری بیمار

آقای دکتر مادر من با تزریق سلول بنیادی به دو زانو الان حدود ۹۰ درصد دردش از بین رفته. دست شما درد نکنه. سپاس بابت تشخیص درست و خوبتون

بیمار

سه هفته پیش دکتر عملم کردن و پام خیلی خیلی خوبه، ازتون تشکر میکنم دکتر

بیمار

واقعا دست مریزاد من از بیماراتون بودم، دیسک گردن داشتم و مشکلم با تشخیص درست شما به طور کامل برطرف شد. ممنونم ازتون

بیمار

واقعا ممنونم آقای دکتر من مریضتون هستم. دوتا پای من از زانو به پایین شکسته تا الان که عالی بوده خروجی عملتون و راضی هستم.

بیمار

بهترینی دکتر جان باعث افتخارم بود شما رو برای درمان کتفم انتخاب کردم و با عشق شما رو به همه معرفی میکنم.

بیمار

سوالات متداول

سلول بنیادی چیست؟

به طور ساده و خلاصه سلول بنیادی سلول های تمایز نیافته ای در بدن هستند که می‌توانند به سایر سلول های بدن تبدیل شوند.

انواع سلول بنیادی کدامند؟

سلول های بنیادی بالغ، سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی مزانشیمی، سلول بنیادی القایی

بیماری های قابل درمان با سلول های بنیادی کدامند؟

جوانسازی پوست، آسیب های استخوان و مفاصل، بیماری های مرتبط با سیستم عصبی بدن و ... از بیماری های قابل درمان با سلول های بنیادی هستند.
رزرو نوبت
خدمات
مشاوره آنلاین