آسیب های ورزشی
ورزش و فعالیت بدنی منظم رمز تندرستی و آمادگی جسمانی بالا است. بااینحال بدن همیشه در معرض خطرهایی قرار دارد و حوادث ورزشی اجتنابناپذیر هستند. بنابراین لازم است شناخت بهتری از انواع آسیب ورزشی داشته باشید؛ تا بتوانید از بروز آنها پیشگیری کنید، یا در صورت وقوع، خطرات را به کمترین میزان برسانید.
صدمات ورزشی میتواند در استخوانها، عضلات، تاندونها، رباطها و سایر بخشهای اسکلتی رخ دهد. برخی از صدمات جزئی را در خانه با استراحت، کمپرس یخ، ثابت نگهداشتن و مصرف داروهای مسکن درمان میشود. درحالیکه برخی نیاز به معالجه پزشکی، فیزیوتراپی و گاهی جراحی دارد.
در این پست از وبسایت دکتر حسن براتی همه آنچه باید درباره آسیب حین ورزش بدانید را بررسی میکنیم.
شما در معرض خطر آسیب های ورزشی هستید اگر:
- به طور منظم فعالیت ورزشی ندارید.
- قبل از ورزش به درستی گرم نمیکنید.
- ورزش های تماسی (مانند بوکس، فوتبال، فوتبال آمریکایی، هنرهای رزمی، کشتی و ورزشهایی مانند شکار حیوانات) را انجام میدهید.
برای پیشگیری از آسیب های ورزشی، لازم است با روشهای پیشگیری و درمان آنها آشنا شوید. در این مطلب ابتدا انواع آسیبهای ناشی از ورزش را بررسی کرده و پس از آن، کمک های اولیه، اقدامات لازم، درمان و پیشگیری آنها را بررسی میکنیم.
منظور از آسیب ورزشی چیست؟
اصطلاح «آسیب ورزشی» اگرچه معمولا به صدمات ناشی از ورزش اطلاق میشود؛ اما محدود به ورزشکاران نیست. اگر نقاشی هستید که با استفاده مکرر از شانه دردی در این ناحیه احساس میکنید یا هر فعالیت سنگین دیگری سیتم اسکلتی-عضلانی شما را درگیر میکند ممکن است به مشکلاتی که زیرمجموعه آسیب ورزشی هستند مبتلا شوید.
در واقع هنگام انجام فعالیتهای بدنی سنگین احتمال صدمه به بخشهایی از بدن بیشتر است. بهطور معمول این موضوع شامل آسیب به اعضایی است که بیشتر درگیر فعالیت میشوند.
بیشتر صدمات ورزشی در اثر استفاده بیش از حد، ضربه مستقیم و یا اعمال نیرویی فراتر از توان عضوی از بدن ایجاد میشوند. همچنین این صدمهها حین ورزش یا زمان شرکت در رویداد ورزشی رخ میدهند.
چه افرادی در معرض آسیب ورزشی قرار دارند؟
اغلب احتمال آسیب در کودکان بیشتر است؛ اما بزرگسالان هم میتوانند به این مشکلات دچار شوند. بهعلاوه برخی شرایط خاص، خطر ابتلا به آسیبهای ناشی از ورزش را افزایش میدهد. بنابراین اگر یک یا چند نمونه از موارد زیر را داشته باشید بیش از سایرین در معرض خطر هستید:
- بهطور منظم فعالیت ورزشی ندارید
- قبل از ورزش بهدرستی بدنتان را گرم و پس از ورزش سرد نمیکنید
- در زمینه ورزشهای تماسی، مانند بوکس، فوتبال، هنرهای رزمی، کشتی و شکار حیوانات فعالیت دارید
- مشکل اضافه وزن و نداشتن تناسب اندام دارید
- از تجهیزات ورزشی مناسب استفاده نمیکنید
- فعالیتهای بدنی شما شامل حرکتهایی مانند پرش، دو، حرکات چرخشی یا تغییر مسیر سریع میشود
انواع آسیب ورزشی
برای پیشگیری از آسیبهای ورزشی لازم است ابتدا انواع آسیبها را بشناسیم. پس از آن باید کمکهای اولیه، اقدامات لازم و روشهای درمان و پیشگیری را آموزش ببینیم. بهطور کلی انواع آسیبهای ورزشی به دو دسته تقسیم میشود:
- آسیب حاد: این مشکلات اغلب بهطور ناگهانی رخ میدهد. بهعنوان مثال رگبهرگشدن مچ پا ناشی از فرود نامناسب هنگام پرش نوعی آسیب حاد شناخته میشود.
- آسیب مزمن: آسیبهای مزمن در اثر استفاده مکرر از عضلات یا مفاصل ایجاد میشود. معاینه پزشکی برای شناسایی این نوع آسیبها بسیار اهمیت دارد. زیرا درمان نامناسب یا دیرهنگام میتواند عواقب بسیار شدیدتری در پی داشته باشد. مثالاً آنچه پیچخوردگی مچ پا تصور میشود ممکن است در واقع شکستگی استخوان باشد.

شایعترین آسیبهای ورزشی
انواع مختلف آسیبها با شدت متفاوت ظاهر میشود. در ادامه به برخی از متداولترین آنها اشاره میکنیم.
- شکستگی استخوان: این مشکل بیشتر در اندامهای تحتانی است و زمانی رخ میدهد که نیروی ناگهانی به استخوان وارد شود. پرش و دویدن مداوم روی سطح سخت باعث واردشدن فشار و در پی آن ترکخوردن استخوان میشود.
- پارگی غضروف: غضروف نوعی ضربهگیر محکم و انعطافپذیر است؛ که انتهای برخی از استخوانها را میپوشاند و از آن محافظت میکند. آسیبهای غضروفی در مفاصل زانو و شانه بیشتر مشاهده میشود.
- ضربه مغزی: این آسیب برگشتپذیر خفیف مغزی در اثر ضربه به سر ایجاد میشود. ممکن است با ازدستدادن هوشیاری هم همراه باشد. احساس سردرد، سرگیجه و از دستدادن حافظه کوتاهمدت نشانههای ضربهمغزی است.
- دررفتگی: زمانی که انتهای استخوان از موقعیت طبیعی خود در مفصل خارج شود پدیده دررفتن اتفاق میافتد. بیرونآمدن شانه از سوکت مثالی از دررفتگی شانه است. تورم، التهاب و احساس درد و ضعف علائم دررفتگی هستند.
- تاندونیت: نقش تاندون در بدن اتصال ماهیچهها به استخوانها است. زمانی که این بافت متورم و ملتهب شود تاندونیت رخ میدهد. مشکلی که اغلب ناشی از انجام حرکات تکراری مستمر است. زانوی جامپر (تاندونیت کشکک) مثالی از این نوع آسیب ورزشی است.
- رگبهرگشدن: رباطها استخوانها را بههم متصل نگه میدارند و ساختار مفصل را تثبیت میکنند. هنگامی که رباط بیش از حد کشیده یا پاره شود به آن رگبهرگشدن میگویند. این آسیب که میتوانند بهصورت خفیف یا شدید ظاهر شود در مچ پا، زانو و مچ دست شیوع بیشتری دارد.
- کشیدگی: زمانی که عضله بیش از حد کشیده یا پاره شود کشیدگی اتفاق میافتد. کشیدگی کشاله ران و همسترینگ مثالهایی از این مشکل هستند. نشانههای کشیدگی درد، تورم و کبودی است.
- پیچخوردگی مچ پا: این مشکل اغلب با علائم درد، تورم رو سفتی همراه است.
- کبودی: گاهی ضربه میتواند سبب خونریزیهای کوچک در زیر پوست شود.
- بریدگی و ساییدگی: اغلب در اثر افتادن ایجاد میشود. بهویژه زانوها و دستها بیشتر در معرض این آسیب هستند.
- کمآبی: ازدستدادن بیش از حد مایعات هنگام ورزش ممکن است باعث گرمازدگی شود.
- آسیب دندانی: ضربه به فک احتمال دارد منجر به شکستن دندانها یا خارجشدن آنها از جای خود شود.
- آسیب مفصل زانو: رباطها، تاندونها یا غضروفها میتوانند زیر ضربه یا فشار خارجی دردناک، متورم و سفت شوند.
- جراحت بینی: خونریزی از بینی یا شکستگی در اثر ضربه هم جز آسیبهای متداول ورزشی هستند.
شایعترین قسمتهای بدن که دچار آسیب ورزشی میشوند
آسیبهای ورزشی میتواند هر قسمت از بدن را درگیر کند؛ اما در بعضی اعضا بیشتر مشاهده میشود.
1- تاندون آشیل
تاندون آشیل بافت نوارمانند ضخیمی است که پشت ساق پای شما را به پاشنه پا متصل میکند. توانایی راهرفتن مدیون این تاندون پا است. بااینحال تاندونهای محکم میتوانند درگیر تورم و التهاب یا حتی پارگی شوند. به چنین مشکلی تاندونیت آشیل یا پارگی تاندون آشیل گفته میشود.
احساس درد ناگهانی شدید و مشکل در راهرفتن از نشانههای آسیب به تاندون پا است.
2- مچ پا
مچ محل بههمرسیدن کف و ساق پا است. این قسمت شامل سه مفصل و چندین استخوان، غضروف، رباط، ماهیچه و تاندون میشود. آنچه اغلب بهعنوان درد مچ پا احساس میشود بهدلیل پیچخوردگی مچ پا است.
3- آرنج
آرنج مفصلی است که شبیه لولا بین بازو ساق دست قرار میگیرد و بخشی از حرکات دست را امکانپذیر میکند. درد آرنج معمولاً در اثر تکرار حرکات یا استفاده بیش از حد اتفاق میافتد. ورزشکارهایی که در رشته تنیس فعالیت دارند بیشتر این مشکل را تجربه میکنند.
4- سر
مجموعه صورت، جمجمه و مغز جز آسیبپذیرترین بخشهای بدن هستند. یکی از شایعترین انواع آسیبهای سر ضربه مغزی است.
5- زانو
زانو یکی دیگر از مفصلهای لولامانند بدن، بین ران و ساق پا است. این مفصل پیچیده شامل استخوان، غضروف، رباط و تاندون میشود.
درد زانو میتواند ناشی از آسیب زانوی جامپر یا سندروم زانوی دوندگان باشد. سایر آسیبهای رایج در زانو شامل پارگی مینیسک و پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL) میشود.
6- شانه
شانه مفصل مهم دیگری است که بازوی شما را به تنه بدن متصل میکند. این قسمت شامل روتاتور کاف میشود؛ که گروهی از ماهیچهها، رباطها و تاندونها است و بازو را در حفره شانه نگه میدارد. عملکرد چنین مجموعهای کمک میکند شانه در تمام جهتها بچرخد.
تاندونیت روتاتور کاف و پارگی روتاتور کاف دو نمونه از آسیبهای ورزشی رایج و عامل درد شانه و تضعیف روتاتور کاف هستند.

رایجترین دلایل ایجاد آسیب ورزشی
آسیبهایی که به دلیل ورزش تجربه میکنید در اثر عوامل متفاوتی ایجاد میشوند. حوادثی مانند سقوط از ارتفاع، عادت گرمنکردن بدن پیش از ورزش، نپوشیدن کفش مناسب، استفاده از تجهیزات ورزشی فرسوده و غیر استاندارد یا بیتوجهی به استفاده از تجهیزات حرفهای میتواند اصلیترین دلایل آسیبهای ورزشی باشند.
علاوهبراین شروع ناگهانی برنامه ورزشی فراتر از توان بدنی یا تغییر یکباره و غیر اصولی تمرینها از اشتباههای رایج و علت بسیاری از آسیبهای بدنسازی است.
بیشتر بخوانید:
آسیب های رایج بدنسازی
علائم آسیب ورزشی
نشانهها ممکن است باتوجه به نوع آسیب و محل آن متفاوت باشد. اما رایجترین علائم صدمه ورزشی شامل موارد زیر است:
- احساس درد یا حساسیت شدید
- کبودی
- تغییر شکل؛ مانند استخوان یا مفصلی که در جای طبیعی خود قرار ندارد
- کاهش دامنه حرکتی
- صدای تقه، ترکخوردن یا ترکیدن از عضو آسیبدیده
- ناتوانی در تحمل وزن بدن روی لگن، ساق یا کف پا.
- گرمشدن سطح پوست
- گرفتگی یا ضعف عضلانی
- ماهیچههای تورم و ملتهب
- قفلشدن عضو آسیبدیده یا هرگونه مشکل در حرکات عادی آن
روشهای تشخیص آسیب ورزشی
متخصص برای تشخیص آسیبهای رایج مفاصل و استخوانها در ورزش باید معاینه بالینی انجام دهد. پزشک ورزشی از شما اطلاعاتی درباره چگونگی رخدادن حادثه و علائمی که ایجادشده میخواهد. همچنین بررسی ناحیه آسیبدیده و ارزیابی نحوه حرکت آن از روشهای تشخیصی اولیه است.
در صورت لزوم، متناسب با نوع و شدت آسیب ممکن است آزمایشهای تصویربرداری هم به شما توصیه شود. تصویربرداری اشعه ایکس، سیتیاسکن یا MRI میتواند تصاویری از ساختارهای درونی بدن شما ارائه دهد. این تستها به متخصص استخوانها و مفاصل کمک میکند تا آسیب را تشخیص دهد و درمان مناسبی برای آن تجویز کند.

روشهای درمان آسیب ورزشی
درمان بستگی به نوع و شدت آسیب دارد. بسیاری از صدمهها در چند روز یا چند هفته با استراحت و مراقبتهای خانگی بهبود مییابند. بااینحال برای آسیبهای جدیتر درمانهای تخصصی نیاز است.
بیحرکت نگهداشتن استخوان یا مفصل آسیبدیده با گچ، آتل، استفاده از چکمههای مخصوص پیادهروی یا سایر وسایل پزشکی میتواند از روشهای درمانی موثر باشد.
گاهی برای تسکین درد یا کاهش التهاب نیاز به تزریق دارو هست. تجویز داروهای ضد التهابی هم از راههای درمان آسیب ورزشی است.
فیزیوتراپی و انجام حرکات اصلاحی میتواند به توانبخشی محل آسیبدیده کمک کند. این روش باتوجه به میزان آسیب ممکن است شامل تمرینهایی برای بازگرداندن قدرت و انعطافپذیری مفصل و عضلات باشد. البته بازگشت به ورزش پس از آسیب به نتیجه ارزیابی دقیق پزشک یا فیزیوتراپیست شما بستگی دارد.
در موارد پیچیده که نیاز به اصلاح شکستگی استخوان یا ترمیم پارگی تاندون و رباط آسیبدیده باشد پزشک ممکن درمان را با عمل جراحی ادامه دهد.
نکات مراقبتی در دوره درمان
لازم به تاکید است که تلاش برای بازگشت به فعالیتهای گذشته، قبل از بهبودی کامل آسیب، تنها سبب شدتگرفتن آسیبها و تاخیر در رسیدن به درمان مطلوب میشود. همچنین بزرگترین عامل خطر برای آسیب بافتهای نرم، تجربه آسیبهای قبلی است.
بنابراین حتی هنگامی که به بهبودی رسیدید، در صورت امکان با انتخاب فعالیتهای ورزشی خاصی که قسمتهای صدمهدیده بدن شما را درگیر نمیکند شروع کنید. با این روش ضمن حفظ تناسب اندام خود مانع از بازگشت مشکل میشوید.
چطور ریسک ایجاد آسیب ورزشی را کاهش دهیم؟
همه افراد، چه ورزشکاران حرفهای در مسابقات حرفهای و چه افراد عادی در زندگی روزمره ممکن است با مشکلاتی موسوم به آسیب ورزشی دستوپنجه نرم کنند.
برای کاهش ریسک چنین آسیبهایی باید عوامل اصلی را بشناسیم و آنها را کنترل کنیم. در ادامه درباره برخی از عواملی که احتمال خطر صدمات ورزشی را افزایش میدهد توضیح میدهیم:
↩ کودکی و توجه به خطراتی که در کمین است!
بهطور معمول فعالیت کودکان بیش از افراد بزرگسال است. همین موضوع باعث میشود که بیشتر در معرض خطرات ورزش قرار گیرند. علاوهبراین آنها هنوز درباره بدن خود و محدودیتهای فیزیکی آن اطلاعات چندانی ندارند. پس نمیتوانند چنان که باید از خود مراقبت کنند.
برایناساس کودکان نسبت به افراد بالغ و جوانان راحتتر آسیب میبینند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
↩ درباره افزایش سن و احتمال آسیب فیزیکی بیشتر مطالعه کنید!
حقیقت ناخوشایندی است؛ اما هر چه سن بالاتر رود، احتمال آسیبدیدگی بدن هم بیشتر میشود. بهعلاوه بالارفتن سن بازه زمانی لازم برای بهبودی ناشی از آسیب ورزشی را هم طولانیتر میکند. ممکن است آسیبهای جدید دیگری هم به آسیبهای قبلی اضافه شود.
↩ بهاندازه کافی از بدن خود مراقبت کنید!
برخی آسیبهای جدی از آسیبهای کوچکی که دست کم گرفته شدهاند شروع میشوند. بسیاری از صدماتی که ناشی از استفادهی بیش از حد مفاصل و عضلات هستند میتوانند با معاینه بهموقع توسط پزشک ورزشی یا متخصص ارتوپدی تشخیص داده شوند. مشکلاتی مانند التهاب تاندون و شکستگیهای ناشی از فشار مداوم بر ناحیهای خاص از بدن جز همین موارد هستند.
چنانچه نسبت به این نوع آسیبها بیتفاوت باشید و آنها را بدون درمان مناسب رها کنید ممکن است به آسیبهای جدیتری، که نیاز به درمانهای پیچیده و تخصصی دارند، تبدیل شوند.
↩ اضافه وزن را جدی بگیرید!
داشتن وزن اضافی و بیتوجهی به تناسب اندام میتواند فشار زیادی روی مفاصل بدنتان وارد کند. قسمتهای پایینی بدن مثل لگن، زانو، قوزک و مچ پا بیش از همه درگیر چنین فشاری میشوند.
تمرینهای ورزشی منظم و متناسب با وزن و ساختار فیزیکی بدن میتواند به میزان زیادی جلوی آسیب ورزشی را بگیرد. همه افراد در هر رده سنی باید پیش از شروع ورزش آزمایشهای تشخیصی انجام دهند و نظر پزشک را درباره وضعیت سلامتی و تواناییهای بدنی خود جویا شوند.
↩ به صدای بدنتان گوش دهید!
هنگام فعالیت اگر احساس خستگی کردید به خودتان استراحت دهید و جلوتر نروید. از انجام فعالیتی که فشار زیادی به شما وارد کند خودداری کنید.

مراقبتهای بعد از ایجاد آسیب ورزشی
همانطور که پیش از این گفتیم پیشگیری کامل از هرگونه آسیب غیر ممکن است. هر لحظه و هر جا ممکن است در اثر حادثه یا بیتوجهی درگیر مشکلات جسمانی مرتبط با فعالیت بدنی شوید. بااینحال داشتن اطلاعات کافی درباره مراقبتهای لازم و کمکهای اولیه بر کنترل آسیب و سرعت درمان بسیار موثر است.
↩ کمکهای اولیه برای رگبهرگشدن، کشیدگی و آسیبهای مفصلی
با توجه به اطلاعاتی که در این پست آموختید، در صورتی که علائم رگبهرگشدن، کشیدگی و آسیبهای مفصلی را مشاهده کردید اقدامات زیر به شما کمک میکند:
- استراحت: برای مدتی، بین 48 تا 72 ساعت، به ناحیه آسیبدیده استراحت دهید. اگر آسیب در پایینتنه است هنگام حرکت از عصا استفاده کنید و وزن خود را روی پاها نیاندازید.
- کمپرس یخ: در 48 تا 72 ساعت اول پس از آسیب میتوانید هر دو ساعت یکبار به مدت 20 دقیقه روی ناحیه آسیبدیده یخ بگذارید.
- فشردهسازی: استفاده از باند کشی محکمی که ناحیه دردناک، بهاضافه کمی بالاتر و پایینتر از محل آسیب، را بپوشاند میتواند موثر باشد.
- بالا نگهداشتن عضو آسیبدیده: ناحیه آسیبدیده را همیشه بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید.
- مراقبت از عضو آسیبدیده در برابر گرما: گرما ممکن است باعث افزایش خونریزی شود.
- مصرفنکردن نوشیدنیهای الکلی: نوشیدن الکل باعث افزایش خونریزی و تورم میشود.
- پرهیز از دویدن: دویدن یا ورزش جریان خود را افزایش میدهد و بهبودی را به تاخیر میاندازد.
- ماساژ ندادن: ماساژ سبب افزایش تورم و خونریزی میشود.
- مراجعه به پزشک: در صورت ادامه پیداکردن درد در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.
↩ کمکهای اولیه برای خونریزی بینی
- فعالیتی که در حال انجام آن هستید را متوقف کنید.
- در حالت نشسته سر را رو به جلو خم کنید.
- سوراخهای بینی خود را بههم فشار دهید. در این مدت از طریق دهان نفس بکشید.
- بینی خود را دست کم بهمدت 10 دقیقه نگه دارید.
- اگر خونریزی بعد از 30 دقیقه متوقف نشد به مراکز درمانی یا مطب پزشک بروید.
↩ کمکهای اولیه برای آسیبهای دندانی
هنگام ورزش صدمه به دندان اتفاق رایجی است. ممکن است بتوان دندان افتاده را با درمان سریع نجات داد. بنابراین در صورت بروز چنین حادثهای دندان را با آب یا شیر بشوئید و بلافاصله به کلینیک دندانپزشک خود بروید.
↩ اقدامات لازم در موقعیتهای اضطراری
برخی از مشکلات نیاز به رسیدگی و درمان فوری دارد. بنابراین در صورت مشاهده علائم زیر بهسرعت با اورژانس تماس بگیرید و آمبولانس خبر کنید.
- ازدستدادن هوشیاری طولانیمدت
- صدمات گردن یا ستون فقرات
- استخوانهای شکسته
- آسیبهای وارد به ناحیه سر یا صورت
- آسیب چشمی
- صدمات شکمی
پیشگیری از صدمات ورزشی
میتوانید با رعایت چند نکته مهم خطر آسیبهای ورزشی را بسیار کاهش دهید. در ادامه به مهمترین نکات اشاره میکنیم:
- با انجام حرکات ورزشی و حرکات کششی آهسته بدن خود را کاملاً گرم کنید.
- کفش مناسب بپوشید.
- در صورت لزوم مفاصل آسیبپذیر را ببندید.
- از تجهیزات ایمنی مناسب مانند محافظ دهان، کلاه ایمنی و پد استفاده کنید.
- قبل و بعد از بازی و هنگام فعالیت بدنی بالا مایعات فراوان بنوشید.
- سعی کنید از ورزش در ساعتهای گرم روز، بین ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعدازظهر، خودداری کنید.
- سطح آمادگی بدنی کلی خود را حفظ کنید. بهویژه در زمانهای خارج از فصل مسابقات ورزشی
- برای اطمینان از تناسب اندام و قدرت عضلانی، از سایر ورزشها (بهجز رشته تخصصی خودتان) هم استفاده کنید.
- مطمئن شوید تمرین شما با سرعت و فشار مناسبی در جریان است؛ تا عضلات قادر به پاسخگویی به شرایط تمرینی باشند.
- فراتر از سطح آمادگی جسمانی بدنتان فشاری به آن تحمیل نکنید. میتوانید به تدریج شدت و مدت تمرینها را افزایش دهید.
- از فرم و تکنیکهای خوب و مناسب استفاده کنید.
- بعد از ورزش با حرکات کششی ملایم و پایدار خود را خنک کنید.
- بین جلسات، زمان ریکاوری کافی را در نظر بگیرید.
- بهطور منظم معاینات پزشکی را انجام دهید.

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
بسیاری از دردها و صدمات جزئی با چند روز استراحت در خانه درمان میشود. در صورتی که علائم دیگری مانند تورم، کبودی یا ناتوانی در استفاده از عضو آسیبدیده داشتید یا نشانهها چند ساعت تا چند روز ادامه داشت حتما عضو آسیبدیده را به پزشک ورزشی باتجربه نشان دهید.
دکتر حسن براتی، پزشک جراح شانه و فوق تخصص آسیبهای ورزشی تجربه موفق درمان انواع مشکلات مفاصل و استخوان را دارند. گذراندن دوره درمان زیر نظر تیم ارتوپدی تخصصی و حرفهای دکتر براتی به شما کمک میکند تا سریعتر با درد خداحافظی کنید و به زندگی عادی بازگردید.
جمعبندی
ورزش و تحرک برای سلامتی مهم هستند؛ اما میتوانند منجر به آسیب ورزشی هم شوند. بنابراین باید همواره نکات مراقبتی را رعایت کنید. چنانچه علائم جدی مشاهده کردید به سراغ پزشک متخصص بروید تا با درمان بههنگام از آسیبهای بعدی پیشگیری کنید.

مشاوره آسیب ورزشی
دکتر حسن براتی مشتاقانه پاسخگوی شما در زمینه ی آسیب های ورزشی خواهد بود.
رزرو نوبت
برای رزرو نوبت معاینه حضوری در ساعات اداری یا مشاوره آنلاین با دکتر حسن براتی روی گزینه زیر کلیک کنید:
نظرات بیماران
آقای دکتر مادر من با تزریق سلول بنیادی به دو زانو الان حدود ۹۰ درصد دردش از بین رفته. دست شما درد نکنه. سپاس بابت تشخیص درست و خوبتون
بیمارسه هفته پیش دکتر عملم کردن و پام خیلی خیلی خوبه، ازتون تشکر میکنم دکتر
بیمارواقعا دست مریزاد من از بیماراتون بودم، دیسک گردن داشتم و مشکلم با تشخیص درست شما به طور کامل برطرف شد. ممنونم ازتون
بیمارواقعا ممنونم آقای دکتر من مریضتون هستم. دوتا پای من از زانو به پایین شکسته تا الان که عالی بوده خروجی عملتون و راضی هستم.
بیماربهترینی دکتر جان باعث افتخارم بود شما رو برای درمان کتفم انتخاب کردم و با عشق شما رو به همه معرفی میکنم.
بیمار
خدا سلامتی بده به شما آقای دکتر همیشه دعاگوتون هستم بعد از ده سال درد شدید با تزریق مفصل مثل آب روی آتیش دردم آروم شد ودر وافع رفغ شد. ممنونم از شما
هدی امیری بیمار